W czerwcu 2011r. ceny mięsa wieprzowego w Chinach wzrosły o ponad 50% w stosunku do poprzedniego roku, z kolei inflacja zwiększyła się do najwyższego od 3 lat poziomu. Wielkość sprzedaży z zapasów nie wpłynie w dużym stopniu na rynek, gdyż jest ona na poziomie jednodniowego bądź też dwudniowego zapotrzebowania w kraju.
Władze Chin przedstawiły na początku lipca założenia nowej polityki wsparcia dla krajowego sektora trzody chlewnej (odszkodowania za sztuki padłe z powodu epidemii chorób, dopłaty do produkcji). Niewielka produkcja jest skutkiem zmniejszenia pogłowia świń w roku 2010, które zostało spowodowane spadkiem cen o 20% w okresie 15 miesięcy do marca 2010r. 1.07.2011r. rekordowy poziom na chińskim rynku osiągnęły ceny hurtowe wieprzowiny: 3,95 USD/kg. Indeks wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w Chinach (CPI) – główny miernik inflacji – w czerwcu tego roku uległ wzrostowi do 6,4%.
Źródło: FAMMU/FAPA