Jeśli wywóz pozostanie na dotychczasowym poziomie, jego wartość w skali roku może być wyższa niż 5 mld USD (i pobity zostanie rekord z roku 2008, który wynosił 4,88 mld USD).
Od stycznia do maja tego roku z USA wyeksportowano około 917 tys. ton wieprzowiny, za kwotę ponad 2,3 mld USD (o 16% więcej pod względem wolumenu oraz 22% wartościowo więcej w porównaniu do zeszłego roku). Dobre wyniki zostały osiągnięte głównie poprzez wyjątkowo dużą sprzedaż do Korei Południowej, która w tym roku została dotknięta epidemią pryszczycy. Powodem wysokich cen mięsa na rynku chińskim, które miały wpływ na zwiększony eksport do tego państwa, była niska podaż. Sprzedaż do Japonii była także rekordowo wysoka, ze względu na trzęsienie ziemi oraz tsunami wiosną tego roku. Trochę niższe wobec poprzedniego roku były wysyłki do Meksyku (kluczowy rynek zbytu), w maju doszło jednak do odbudowy eksportu.
Źródło: FAMMU/FAPA