Od momentu przyjęcia w Polsce dotychczasowych metod w roku 2005 dość znacznie wzrosła wartość ubojowa tuczników, w związku z czym zaistniała konieczność zaktualizowania wzorów wykorzystywanych do obliczania zawartości chudego mięsa w tuszy w ramach konkretnych metod, a także zyskanie dostępu do nowych i zarazem tańszych metod klasyfikacji oraz wprowadzenie ich do użytku celem zwiększenia konkurencyjności.
KE po analizie polskiego wniosku zgodziła się na aktualizację wzorów, które są stosowane w metodach klasyfikacji tusz za pomocą następujących przyrządów: Capterur Gras/Maigre – Sydel (CGM), Ultra FOM 300, Autofom i IM-03. Komisja zatwierdziła też 4 nowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce: za pomocą przyrządów Autofom III, CSB Image Megater (CSB) i Fat-O-Meater (FOM II) oraz metodę ręczną (ZP).
Stosowanie metody ręcznej zatwierdzono tylko jeśli chodzi o ubojnie posiadające linię produkcyjną o zdolności przerobowej max. 40 sztuk świń na godzinę. Nowa decyzja, która zatwierdza metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce weszła w życie 12.12.2011 r.
W sytuacji Węgier zmiana odnosi się do zaktualizowania wzoru wykorzystywanego w ramach jednej z metod, zastąpienia trzech pozostałych, dodania jednej metody oraz uproszczenia, które polega na zastąpieniu dwóch punktów pomiarowych jednym. Decyzja zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w tymże kraju stosowana będzie od dnia 2.07.2012 r.
Źródło: FAMMU/FAPA