Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Duży wzrost sprzedaży wieprzowiny z Unii.

Zgodnie z danymi KE, w I połowie roku 2011 państwa należące do UE wywiozły do krajów trzecich ponad 1,5 mln ton żywca, mięsa, podrobów oraz przetworów wieprzowych. To o około 19% wzrost w porównaniu do analogicznego okresu roku 2010.

Na wolumen eksportu złożyło się 670 tys. ton podrobów, smalcu i tłuszczu wieprzowego (20% wzrost w stosunku do I połowy 2010 roku), 662 tys. ton mrożonego mięsa (wzrost o 19%), 87 tys. ton kiełbas i przetworów (24% wzrost), 65 tys. ton świeżego mięsa (15% wzrost), 34 tys. ton żywca (2% spadek), oraz 19 tys. ton mięsa solonego, suszonego bądź wędzonego (15% wzrost).

 

Najwięcej wieprzowiny do państw spoza Unii wyeksportowały Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Wysyłki z Polski były najbardziej dynamiczne w całej Unii Europejskiej (+40%). Kluczowym odbiorcą wieprzowiny pochodzącej z UE jest Rosja (dostawy zwiększyły się w ciągu roku o 8% do 428 tys. ton i stanowiły mniej więcej 1/3 całego eksportu).

Spośród innych ważnych rynków zbytu wymienić można Hongkong (wzrost sprzedaży w ciągu roku o 17% do 246 tys. ton), Chiny (61% wzrost do 137 tys. ton), Japonię (3% wzrost do 133 tys. ton) oraz Koreę Południową (wzrost o 113% do 119 tys. ton). Duży wzrost sprzedaży do Korei Południowej został spowodowany przez ograniczenie produkcji w tym państwie w związku z epidemią pryszczycy i wprowadzeniem bezcłowego kontyngentu importowego.

 

W pierwszej połowie roku dwukrotnie zwiększyły się wysyłki wieprzowiny z UE na Białoruś (do 48 tys. ton). W tym czasie eksport z Polski na białoruski rynek wyniósł około 30 tys. ton świeżego i mrożonego mięsa wieprzowego. To ponad dwa razy więcej niż w ciągu pierwszych sześciu miesięcy roku 2010. Był to równocześnie największy rynek zbytu dla wieprzowiny z Polski w tym okresie.

 

Od stycznia do czerwca tego roku państwa należące do UE importowały z krajów trzecich zaledwie 19 tys. ton mięsa, podrobów oraz przetworów wieprzowych – o ¼ mniej niż w roku poprzednim. W zakupach dominowały podroby (8,5 tys. ton, 5% wzrost w ciągu roku), a ich największym dostawcą była Szwajcaria.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii: