Na wolumen eksportu złożyło się 670 tys. ton podrobów, smalcu i tłuszczu wieprzowego (20% wzrost w stosunku do I połowy 2010 roku), 662 tys. ton mrożonego mięsa (wzrost o 19%), 87 tys. ton kiełbas i przetworów (24% wzrost), 65 tys. ton świeżego mięsa (15% wzrost), 34 tys. ton żywca (2% spadek), oraz 19 tys. ton mięsa solonego, suszonego bądź wędzonego (15% wzrost).
Najwięcej wieprzowiny do państw spoza Unii wyeksportowały Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Wysyłki z Polski były najbardziej dynamiczne w całej Unii Europejskiej (+40%). Kluczowym odbiorcą wieprzowiny pochodzącej z UE jest Rosja (dostawy zwiększyły się w ciągu roku o 8% do 428 tys. ton i stanowiły mniej więcej 1/3 całego eksportu).
Spośród innych ważnych rynków zbytu wymienić można Hongkong (wzrost sprzedaży w ciągu roku o 17% do 246 tys. ton), Chiny (61% wzrost do 137 tys. ton), Japonię (3% wzrost do 133 tys. ton) oraz Koreę Południową (wzrost o 113% do 119 tys. ton). Duży wzrost sprzedaży do Korei Południowej został spowodowany przez ograniczenie produkcji w tym państwie w związku z epidemią pryszczycy i wprowadzeniem bezcłowego kontyngentu importowego.
W pierwszej połowie roku dwukrotnie zwiększyły się wysyłki wieprzowiny z UE na Białoruś (do 48 tys. ton). W tym czasie eksport z Polski na białoruski rynek wyniósł około 30 tys. ton świeżego i mrożonego mięsa wieprzowego. To ponad dwa razy więcej niż w ciągu pierwszych sześciu miesięcy roku 2010. Był to równocześnie największy rynek zbytu dla wieprzowiny z Polski w tym okresie.
Od stycznia do czerwca tego roku państwa należące do UE importowały z krajów trzecich zaledwie 19 tys. ton mięsa, podrobów oraz przetworów wieprzowych – o ¼ mniej niż w roku poprzednim. W zakupach dominowały podroby (8,5 tys. ton, 5% wzrost w ciągu roku), a ich największym dostawcą była Szwajcaria.
Źródło: FAMMU/FAPA