Na wolumen eksportu złożyło się 798 tys. ton podrobów, smalcu i tłuszczu wieprzowego, 782 tys. ton mrożonego mięsa, 102 tys. ton kiełbas oraz przetworów, 80 tys. ton świeżego mięsa, a także 39 tys. ton żywca i 22 tys. ton mięsa solonego, suszonego bądź wędzonego.
Wzrósł eksport wszystkich asortymentów mięsa, mniejszy w porównaniu do roku 2010 był tylko wywóz żywca.
Najwięcej wieprzowiny do krajów trzecich sprzedały Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja oraz Polska.
Co istotne, dynamika wysyłek z naszego kraju była jedną z największych w całej Unii Europejskiej (+36%).
Rosja pozostała kluczowym importerem wieprzowiny z UE w omawianym okresie. Dostawy do tego kraju w ciągu roku zwiększyły się o 8% do 507 tys. ton i stanowiły prawie 1/3 całego eksportu. Do innych istotnych rynków zbytu należą: Hongkong (26% wzrost sprzedaży w ciągu roku do 294 tys. ton), Chiny (78% wzrost do 180 tys. ton), Japonia (1% spadek do 150 tys. ton) oraz Korea Południowa (112% wzrost do 134 tys. ton). Znaczny wzrost eksportu do Korei Południowej to wynik ograniczenia produkcji w tym kraju w związku z epidemią pryszczycy i wprowadzenia bezcłowego kontyngentu importowego.
Dwukrotnie wzrosła sprzedaż unijnej wieprzowiny na Białoruś (do 60 tys. ton), która stanowiła równocześnie największy rynek zbytu dla wieprzowiny z Polski.
W okresie styczeń – lipiec 2011 państwa UE importowały z krajów spoza UE około 22 tys. ton żywca, mięsa, podrobów oraz przetworów wieprzowych (23% spadek w stosunku do zeszłego roku). W strukturze zakupów dominowały podroby i tłuszcze (14 tys. ton, 2% wzrost w ciągu roku), których największym dostawcą była Szwajcaria.
Źródło: FAMMU/FAPA