Ceny detaliczne warzyw w Unii Europejskiej były jedyną kategorią żywności, których poziom był niższy od notowanego w lutym 2017 r.
Średnio w UE były one o 8,9% niższe w relacji rocznej. Najgłębszy spadek cen detalicznych warzyw odnotowano na Cyprze, gdzie w lutym br. były one o 23,9% niższe od cen ubiegłorocznych. Znacząco obniżyły się również ceny warzyw u dwóch naszych sąsiadów – w Czechach o 18,1% a w Niemczech o 17,9%. Na Słowenii obniżki sięgnęły 16,0% a we Włoszech 14,1%. W Polsce natomiast dynamika spadku cen warzyw była mniejsza niż przeciętna w UE. W danych Eurostat w lutym 2018 r. ich ceny były o 4,9% niższe niż w lutym 2017 r.
Taką samą skalę obniżek podaje również GUS. Warto jednak zauważyć, że w przypadku poszczególnych reprezentantów, które publikowane są przez GUS, odnotowano wzrost cen. W lutym br. cena kilograma marchwi była o 26% wyższa niż przed rokiem. Cebula podrożała o 8%, a ziemniaki o 7%.
Należy jednak podkreślić, że wśród tych produktów nie ma warzyw, które w miesiącach zimowych produkowane są poza granicami kraju i sprowadzane są do Polski. Produkty te natomiast uwzględniane są we wskaźniku cen dla warzyw. Ich ceny w tym roku są niższe, co wpływa na wartość wskaźnika cen.
Źródło: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas