To już kolejny, czwarty miesiąc, kiedy ceny żywności na świecie spadają.
Indeks FAO był jednak o 6% wyższy wobec ubiegłego roku, ale o 9% niższy od rekordowego poziomu z lutego 2011 i najniższy od 11 miesięcy.
W październiku spadły światowe ceny wszystkich towarów objętych indeksem (olejów o 6%, a zbóż, artykułów mleczarskich i cukru o 5%).
Najmniejsze obniżki dotyczyły cen mięsa – indeks zmniejszył się jedynie o 0,4% do 177 punktów. Mimo obniżki, ceny wszystkich gatunków mięsa pozostają na poziomie o 13% wyższym od zanotowanego w zeszłym roku.
W porównaniu do najwyższego od 20 lat poziomu cen mięsa z kwietnia 2011, notowania październikowe były tylko o 2% niższe.
W okresie 10 miesięcy tego roku ceny mięsa owczego były o 36% wyższe wobec roku 2010, natomiast ceny wołowiny i drobiu były wyższe kolejno o 18% i 16%.
Źródło: FAMMU/FAPA