Tempo wzrostu spożycia będzie szybsze niż tempo produkcji. W omawianym okresie światowe zużycie pszenicy zwiększy się z 683 mln ton do 716 mln ton. Oczekiwany wzrost będzie wynikiem szybko rosnącego zużycia na cele przemysłowe (zwłaszcza na biopaliwa) oraz na cele paszowe. W efekcie z roku na rok zapasy pszenicy będą coraz mniejsze – dojdzie do obniżki z 202 mln ton w bieżącym sezonie do 196 mln ton w sezonie 2016/2017.
Jak wynika z prognoz IGC, w okresie najbliższych 5 sezonów będzie miało miejsce dalsze pogorszenie światowego bilansu kukurydzy. Zapasy tego gatunku obniżą się do historycznie najniższych poziomów. Utrzymujący się wysoki popyt, rosnący w tempie szybszym niż produkcja, będzie dalej wspierać ceny kukurydzy. W omawianym okresie jej produkcja na świecie wzrośnie z 855 mln ton do 949 mln ton, z kolei zużycie z 863 mln ton do 949 mln ton. Równocześnie poziom światowych zapasów kukurydzy spadnie ze 123 mln ton (obecnie) do 118 mln ton (w sezonie 2016/2017).
Źródło: FAMMU/FAPA