Od stycznia ubiegłego roku indeks spadł o 5,5%. Powodem grudniowego spadku była wysoka podaż po zbiorach na Półkuli Północnej, a także spowolnienie popytu i umocnienie wartości dolara amerykańskiego.
Mimo spadku w II połowie roku 2011, indeks cen żywności w całym 2011 r. wynosił średnio 228 pkt., a więc więcej wobec roku 2010. Przewyższył on także poprzedni rekord 200 pkt. z 2008 r. Indeks w 2011 r. był najwyższy odkąd FAO rozpoczęła monitoring światowych cen żywności w 1990 r.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął szczyt na pułapie 237,9 pkt. W grudniu 2011 r. ten sam indeks dla olejów oraz tłuszczów był na poziomie 227 pkt. (3% spadek w porównaniu do listopada), a więc o wiele poniżej szczytowego poziomu 264 pkt., które odnotowano rok wcześniej.
Przyczyną spadku w grudniu jest prawdopodobnie globalny wzrost poziomu olejów roślinnych i spadek zapotrzebowania na soję.
Źródło: FAMMU/FAPA