Według francuskiej firmy doradczej Offre&Demande Agricole (ODA), bilans tego gatunku w UE jest napięty. Niski poziom zapasów początkowych i przewidywany spadek unijnej produkcji oznaczają ograniczoną podaż.
W Unii do wiodących producentów durum należą cztery kraje basenu Morza Śródziemnego: Włochy, Francja, Hiszpania i Grecja - ze uwagi na wymagania klimatyczne konieczne dla uprawy tego gatunku.
Niekorzystne warunki pogodowe znajdą odzwierciedlenie w spadku produkcji w UE. Wiosenna susza na Półwyspie Iberyjskim była najbardziej dotkliwa przede wszystkim dla upraw pszenicy twardej.
Według ODA, tegoroczne zbiory durum w Hiszpanii mogą wynieść tylko 720 tys. ton, czyli o 40% poniżej średniej pięcioletniej. Przy tak słabej produkcji Hiszpania stanie się importerem netto w nadchodzącym sezonie.
Stosunkowo niskie zbiory, w wysokości ok. 2 mln ton, przewidywane są także we Francji. Jest to skutek lutowych mrozów i wiosennej suszy. Straty te zostały co prawda w 80% zrekompensowane przesiewami jarej pszenicy durum, jednak jej plonowanie jest niższe niż pszenicy ozimej. Plony durum we Francji szacowane są na 46 q/ha, tj. o 7% poniżej średniej z ostatnich pięciu lat.
Wysokie zbiory pszenicy twardej powinny natomiast odnotować Włochy (według ODA wyniosą one 3,73 mln ton).
Francuska firma analityczna Strategie Grains w majowej prognozie przewiduje wysokość tegorocznej, unijnej produkcji durum na 7,6 mln ton wobec 7,8 mln ton w kwietniowym raporcie i w stosunku do 8,3 mln ton w poprzednim sezonie. Od początku roku kolejne miesiące przynosiły znaczne korekty prognoz tegorocznej produkcji tego gatunku w Unii –z 8,9 mln ton w styczniowym raporcie do 7,6 mln ton.
W bieżącym sezonie Unia zmniejszyła zarówno eksport, jak i import durum. Na podstawie wydanych licencji, dotychczasowy eksport tego gatunku osiągnął poziom 1,154 mln ton, a więc o 35% mniej wobec analogicznego okresu ubiegłego sezonu, natomiast import osiągnął 1,449 mln ton, co oznacza 23% spadek w porównaniu do tego samego okresu sezon wcześniej.
Według francuskiej firmy analitycznej Offre&Demande Agricole, w sezonie 2012/2013 w Europie zapotrzebowanie importowe na durum będzie bardzo duże ze względu na niewystarczającą podaż. Tymczasem perspektywy eksportu będę stosunkowo ograniczone. Wiele zależeć będzie od wysokości zbiorów durum w Kanadzie i USA oraz w krajach położonych w północnej części Afryki (kraje Maghrebu).
Źródło: FAMMU/FAPA