Dla Hiszpanii prognozuje się wzrost eksportu z 840 tys. ton w 2011 roku do 1,047 mln ton w 2020 r., natomiast Włochy pozostaną importerem netto oliwy. Eksport greckiej oliwy z oliwek powinien stopniowo maleć do 82 tys. ton w 2020 roku.
W Hiszpanii areał nawadnianych drzew oliwnych powinien wzrosnąć z 681 tys. ha w 2011 roku do 771 tys. ha w 2020 roku. Dzięki wzrostowi areału i nawadnianiu produkcja oliwy w Hiszpanii powinna wzrosnąć do około 1,68 mln ton w 2020 roku. Spożycie wewnętrzne utrzyma się na stałym poziomie 13 kg na osobę rocznie.
W Grecji areał ogrodów oliwnych powinien wzrosnąć nieznacznie z 738 tys. ha (w 2007 r.) do 767 tys. ha w 2020 roku, ale plony zmniejszą się, zatem produkcja oliwy powinna się także
zmniejszyć z 310 tys. ton w 2011 roku do 270 tys. ton w 2020 roku.
We Włoszech areał sadów oliwnych w rozpatrywanej perspektywie nie zmieni się pozostając na poziomie 1,14 mln ha podobnie jak w latach 2000-2010. W wyniku spadku wydajności produkcja oliwy jej produkcja prawdopodobnie się zmniejszy z 538 tys. ton w 2011 r. do 477 tys. ton w 2020 roku. Roczny włoski import oliwy będzie na poziomie poniżej 500 tys. ton, natomiast eksport powinien rosnąć do 360 tys. ton w 2020 roku, jakkolwiek kraj ten pozostanie importerem netto.
Źródło: FAMMU/FAPA