Według organizacji Agence Bio 64% konsumentów zakupiło produkty ekologiczne, a ilość konsumentów, którzy regularnie je kupowali wzrosła z 40% w 2011 roku do 43% w 2012 roku. W 2012 roku obszar przeznaczony pod eko rolnictwo wzrósł o ponad 1 mln ha wobec przyrostu 975 tys. ha w 2011 roku. W latach 2008-2013 500 tys. ha otrzymało certyfikat produkcji ekologicznej.
Udział ekologicznych produktów z importu spadł we Francji do 30%, a rodzimi producenci wyprodukowali większość ekologicznych owoców i warzyw (52%), jaj (99%), produktów nabiałowych (89%) oraz chleba i mąki (68%). W 2012 roku rynek produktów ekologicznych we Francji miał wartość 4,1 mld Euro albo 2,4% wartości rynku spożywczego.
Zatem rynek ten wzrósł od 2007 roku, kiedy miał 1,3% udział.
Źródło: FAMMU/FAPA