Było to spowodowane przede wszystkim znacznie wyższymi cenami produktów mleczarstwa. Wzrosły natomiast ceny pozostałych produktów wchodzących w skład koszyka, uwzględnianych w kalkulacji.
Indeks cen produktów mleczarskich wzrósł w kwietniu (w stosunku do marca) o blisko 34 punkty (14,9%) dochodząc do 215,5 punktów.
Wskaźnik cen zbóż wynosił 235 punktów, tj. o 4,1% (10 punktów) mniej m/m, ale o 4,9% więcej w porównaniu z kwietniem 2012 r.
Wskaźnik cen oleistych obniżył się przez miesiąc o 1,5% (2 punkty) do 199 punktów.
Indeks cen mięsa wyniósł w kwietniu 179 punktów, co oznacza kontynuację poziomu utrzymującego się od drugiej połowy 2012 r. Niemniej jednak ceny mięsa utrzymują się w dalszym ciągu na relatywnie wysokim poziomie.
Spadek odnotowano dla wskaźnika cen cukru – 253 punkty, tj. o 9 punktów (3,6%) mniej niż w marcu br.
Źródło: FAMMU/FAPA