Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Ceny żywności w kwietniu 2013

Według Komisji Europejskiej w kwietniu 2013 r. ceny większości surowców rolnych we Wspólnocie kształtowały się powyżej poziomu notowanego przed rokiem za wyjątkiem sera oraz pszenicy durum, których ceny obniżyły się w stosunku do kwietnia 2012 r. odpowiednio o 0,6% oraz 0,2%.

W omawianym okresie wzrosły ceny odtłuszczonego mleka w proszku (+44,0%), pełnego mleka w proszku (+34,1%), masła (+32,4%), pszenicy miękkiej (+14,3%), kukurydzy (+7,4%), jęczmienia (+5,3%), wieprzowiny (+4,5%), drobiu (+3,4%) oraz wołowiny (+2,2%).

Ceny wołowiny wzrosły w większości krajów Wspólnoty, najbardziej w Finlandii (+11,7%), w Wielkiej Brytanii (+9,6%), Luksemburgu (+9,0%), Holandii (+7,6%), Szwecji (+7,1%) oraz we Francji (+6,9%).

Ceny mięsa wieprzowego obniżyły się jedynie w 7-miu krajach Unii, w pozostałych państwach Wspólnoty zanotowano ich wzrost. Największe wzrosty cen zanotowano na Malcie (+26,1%), w Szwecji (+19,5%), Grecji (+17,7%), Finlandii (+16,4%), Hiszpanii (+14,4%) oraz na Cyprze (+13,7%).

Ceny mięsa drobiowego obniżyły się jedynie w Portugalii (-14,5%), Hiszpanii (-2,8%) oraz w Wielkiej Brytanii (-0,1%).

 

Ceny żywności w krajach Unii Europejskiej w kwietniu 2013 r. były o 3,1% wyższe niż w kwietniu 2012 r., natomiast inflacja ogółem (r/r) kształtowała się na poziomie 1,4%.

W porównaniu z kwietniem 2012 r. w kwietniu br. wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności.

Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku warzyw (+7,8%), owoców (+7,2%), olejów i

tłuszczów (+3,4%) oraz mięsa (+3,3%). Zwiększyły się też ceny produktów chlebowych i zbożowych (+2,0%), ryb i owoców morza (+2,0%), cukru (+1,8%), mleka, serów i jaj (+0,1%), a także pozostałej żywności (+1,8%).

 

Ceny żywności wzrosły bez wyjątku we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Najwyższy wzrost cen żywności odnotowano w Finlandii (+7,8%), Rumunii (+6,6%), na Malcie (+6,5%), w Estonii (+5,5%), Czechach (+4,8%), Bułgarii (+4,7%), Belgii (+4,6%) oraz w Austrii i Słowenii (po +4,4%).

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii: