Bezpośrednią przyczyną jest mniejsza podaż rzepaku na rynku UE (5% spadek produkcji), której nie jest w stanie zaspokoić nawet import z zewnątrz. Trzeba też nadmienić, że nastąpił w Europie bardzo gwałtowny wzrost poziomu tłoczenia rzepaku z 10,4 mln (2003/2004) do aż 22,9 mln ton (2009/2010).
Największy spadek przerobu (sezon 2010/2011) dotknie prawdopodobnie Niemcy, w których prognozuje się obniżkę na poziomie – 600 tys. ton (z 8,6 do 8,0 mln ton). Mniejszy przerób dotyczy także: Słowacji, Polski i Austrii.
Odwrotną tendencję odnotuje za to Francja, w której przerób zwiększy się o + 100 tys. ton (z 4,1 do 4,2 mln ton) oraz Wielka Brytania, kraje Beneluksu, Czechy i Finlandia.
Źródło: MKW Pracownia Przyrodniczo-Rolna, na podstawie FAMMU/FAPA