Mniejsze zapotrzebowanie importowe spowodowało już 12% spadek cen żywności w porównaniu do szczytu cenowego, który miał miejsce w sierpniu 2012 roku.
Wskaźnik cen żywności, kalkulowany przez Bank Światowy, pokazuje 2% spadek cen pszenicy na rynku międzynarodowym, 6% spadek cen cukru, 11% spadek notowań oleju sojowego oraz 1% zniżkę cen kukurydzy w okresie od lutego do czerwca br.
Analitycy banku podkreślają, że na obecne zniżkowe tendencje składają się przede wszystkim znacznie lepsze warunki pogodowe w porównaniu z ekstremalną suszą odnotowaną w kilku kluczowych krajach produkujących i eksportujących żywność w zeszłym sezonie handlowym.
W przeciwieństwie do sezonu 2012/13 w bieżącym Bank oczekuje dobrych zbiorów w krajach zaliczanych do najważniejszych producentów i dostawców żywności na świecie. Oczywiście wszystkie te optymistyczne przewidywania są formułowane pod warunkiem utrzymania się korzystnej aury w południowej i środkowej części Europy, w Rosji oraz w Chinach.
Źródło: FAMMU/FAPA