kojs

kojs

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Dodaj komunikat

modele rolnicze

kowalczyk

Pszenżyto – mieszaniec na słabe stanowiska

Redakcja
pszenżyto, uprawa pszenżyta

Potencjał plonotwórczy pszenżyta jest porównywalny do plenności pszenicy. Jednak na lepszych stanowiskach zdecydowanie bardziej opłaca się wysiewać pszenicę, z kolei gorsze kompleksy korzystniej przeznaczać pod uprawę pszenżyta. Ze względu na silnie rozbudowany system korzeniowy, a przez to lepszą gospodarkę wodną, jest mniej wrażliwe na deficyty wody.


Prawidłowa uprawa gleby ma istotny wpływ na plonowanie. Szczególnie terminowe i odpowiednio wczesne wykonanie orki siewnej. Wpływ terminu siewu na wysokość i jakość plonu jest bardzo duża, jednak pszenżyto jest dość tolerancyjne na opóźnienie siewu. Norma wysiewu zależy od jakości gleby, przedplonu i terminu siewu. Największymi atutami tej uprawy są niskie wymagania stanowiskowe i przedplonowe oraz niższe, w porównaniu z pszenicą, koszty produkcji.

Niedoceniony potencjał pszenżyta

Potencjał tej rośliny jest niedoceniany. Niechęć rolników do tej uprawy spowodowana jest dynamiką zmian plonów. Według GUS w ubiegłym roku pszenżyto plonowało na poziomie 4,54 t/ha. Z doświadczeń COBORU wynika, że to zboże może dać dwa razy wyższy plon, a jego potencjał plonotwórczy jest jeszcze wyższy. Rozbieżność ogromna. Jest to przede wszystkim efekt błędów w agrotechnice i oszczędności na materiale siewnym. Najkorzystniejszym rozwiązaniem i relatywnie najtańszym, jest najpełniejsze wykorzystanie osiągnieć hodowlanych firm nasiennych – zakup kwalifikowanego materiału siewnego. Jest on nośnikiem postępu biologicznego. Koszty poniesione na wysokiej jakości nasiona są zdecydowanie niższe niż koszty nawożenia czy przeciętne koszty ochrony chemicznej. Rezygnacja z wymiany materiału siewnego na ogół przynosi odwrotny skutek do zamierzonego. Zamiast oszczędności, generuje koszty związane z ochroną plantacji. Dostępne w ofercie odmiany pszenżyta łączą w sobie i wysoki potencjał plonowania i dobrą zdrowotność oraz odporność na stresy. Cechuje je także stabilność plonowania.

Nowa odmiana pszenżyta - Polo

Ciekawym wyborem jest odmiana przeznaczona do uprawy na słabych glebach, granicznych dla tej rośliny – Polo. Od ubiegłego roku dostępna na rynku. Cechuje się wysokim i stabilnym poziomem plonowania. Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych. Cechuje ją bardzo dobry profil zdrowotnościowy – charakteryzuje się dobrą odpornością na wszystkie badane jednostki chorobowe. Posiada dobrą zimotrwałość. Jest tolerancyjna na okresowe niedobory wody. To odmiana o średniej długości słomy i dobrej odporności na wyleganie.

 

 

Warto wybierać nowoczesne, plenne odmiany pszenżyta, by jego uprawa była konkurencyjna wobec innych gatunków zbóż. Jego ziarno charakteryzuje się wysoką zawartością białka o bardzo dobrej strawności i korzystnym składzie aminokwasów, co sprawia iż jego uprawa jest przede wszystkim popularna w regionach o wysokiej obsadzie trzody chlewnej i drobiu. Pszenżyto z powodzeniem można też uprawiać na cele energetyczne, świetnie sprawdza się jako surowiec do produkcji bioetanolu.

Należy pamiętać, iż uprawa w monokulturze prowadzi do spadku wysokości i jakości plonów. Jednak pszenżyto siane po innych zbożach plonuje znacznie wyżej niż zboża jare wysiewane na tych samych stanowiskach. Po gorszych przedplonach uzyskanie zadowalających plonów możliwe jest dzięki stosowaniu intensywnej technologii produkcji. Nie wolno zapominać o regulacji pokroju roślin, ochronie, w szczególności herbicydowej oraz zbilansowanym nawożeniu.

Stosowanie dobrej jakości materiału siewnego i prawidłowej agrotechniki pozwala na wykorzystanie postępu biologicznego i uzyskiwanie plonów na poziomie 10 t/ha, nawet na słabych stanowiskach. Uprawa pszenżyta ozimego to potencjał, który warto wykorzystać.

Autor: Anna Rogowska

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu