W lutym br. indeks światowych cen żywności FAO wzrósł o 2,6% wobec stycznia br. do 208,1 pkt., jakkolwiek wobec cen rok wcześniej był jeszcze o 2,1% niższy.
Ostatnie umocnienie to najwyższy wzrost cen żywności od połowy 2012 r. spowodowany niekorzystnymi warunkami pogodowymi w regionach upraw zbóż i roślin oleistych (co może odbić się na zbiorach) oraz niepewnością co do sytuacji na Ukrainie.
Podrożały prawie wszystkie produkty wchodzące w skład indeksu, z wyjątkiem mięsa.
Kryzys ukraiński może wpływać na wzrost indeksu w marcu br. do czasu poprawy sytuacji, jakkolwiek się na to nie zanosi.
W lutym istotnie wzrosły ceny olejów roślinnych (+4,9%) oraz zbóż (+3,6%). Umocnienie cen olejów odzwierciedlało aprecjację cen oleju palmowego (na skutek obaw o możliwe skutki suszy w Azji Południowo Wschodniej) oraz sojowego (na skutek obaw czy niekorzystna pogoda w Ameryce Płd. nie okroi zbiorów soi) przy utrzymującym się popycie na światowych rynkach generowanym produkcją biodiesla.
Źródło: FAMMU/FAPA