Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Raport Greenpeace w sprawie GMO: uprawy modyfikowane nie uczyniły rolnictwa prostszym i tańszym

Joanna Kawka

Organizacja Greenpeace opublikowała 40 stronnicowy raport pt. „20 lat błędów; Dlaczego GMO nie spełniły obietnic”. GP ocenił, że uprawy GMO nie spełniły nadziei, że uczynią rolnictwo prostszym, bezpieczniejszym oraz bardziej wydajnym. GP obala 7 mitów, jakimi w swych wizjach posiłkowali się zwolennicy tych upraw.

1: Uprawy GMO mogą wykarmić świat. Realia pokazały, że nie powstały nowe odmiany GMO dające ponadprzeciętne plony.

2: Uprawy GMO są kluczem dla ochrony klimatu. Realnie inżynieria genetyczna jest daleko za klasyczną hodowlą roślin w tworzeniu odmian, które mogą przyczynić się do radzenia sobie ze zmianami klimatu. Zachowanie lokalnego klimatu zależy od praktyk uprawy promujących zróżnicowane gatunkowe i sposobu polepszenia jakości gleb, a nie od prostego wprowadzania GMO.

3: Uprawy GMO są bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Realia pokazują, że brak jest długoterminowych badań dotyczących środowiska i zdrowia, a dostęp do metodyki badań jest ograniczany dla niezależnych badaczy. Brak konsensusu wobec kwestii bezpieczeństwa GMO oceniło 300 niezależnych naukowców (skupionych w ENSSER).

4: Uprawy GMO ułatwiają ochronę roślin. Realnie po kilku latach uprawy problemy jak np. z chwastami odpornymi na herbicydy oraz pojawiające się superchwasty czy insekty powodują potrzebę zwiększania dawek pestycydów.

5: Uprawa rośliny GMO jest bardziej ekonomiczna. Realnie nasiona GMO są chronione patentem i ich ceny wzrosły gwałtownie od 20 lat. Równolegle chwasty odporne na herbicydy i super szkodniki poważnie zwiększyły koszty ochrony.

6: Rośliny GMO mogą współistnieć z nie GMO. W rzeczywistości rośliny GMO zanieczyszczają te wolne od GMO. Do dziś globalnie odnotowano około 400 takich przypadków. Powoduje to, że współistnienie pozostaje trudne, a czasem niemożliwe.

7: Inżynieria genetyczna jest najbardziej obiecującą drogą dla innowacji w produkcji żywnościowej. Realnie zaawansowane metody hodowli (jak „smart breeding” czy „marker assisted selection MAS”) są dotychczas źródłem rezultatów tylko obiecywanych przez GMO, w tym odmian odpornych na choroby, zalewanie i tolerujące suszę, a ponadto przystosowanych do lokalnych warunków. Dodatkowo GMO hamują innowacje za sprawą własności intelektualnej odmian GMO.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: