Niskie są także zapasy na koniec sezonu. Szacuje się je na 29,4 mln ton wobec 40,5 mln ton na początku sezonu oraz 34,3 mln ton dwa sezony wcześniej. Poziom zapasów ulegnie spadkowi, wraz z końcem sezonu 2011/2012 jest przewidywany na 23,9 mln ton. Eksport światowy ocenia się na 13,9 mln ton w stosunku do 14,8 mln ton w zakończonym sezonie 2010/2011, natomiast konsumpcję na 136,3 mln ton (134,6 mln ton w poprzednim sezonie).
Do kluczowych światowych eksporterów jęczmienia zaliczani są: Ukraina, Unia Europejska, Australia, Rosja oraz Kanada. Ukraińska produkcja w tym roku jest szacowana na 8,2 mln ton (8,8 mln ton w poprzednim sezonie), eksport z kolei na 4 mln ton (2,6 mln ton w sezonie ubiegłym). Z 8,3 mln ton do 14,8 mln ton wzrośnie produkcja w Rosji. Wywóz jęczmienia pozostanie na poziomie 0,5 mln ton. Dobre wyniki produkcji osiągnie Australia – tu zbiory są przewidywane na 8 mln ton (8,5 mln ton w minionym sezonie). Dzięki temu poziom eksportu zostanie utrzymany właściwie w tej samej wysokości co w poprzednim sezonie (3,9 mln ton). Również w Kanadzie spodziewana jest wysoka produkcja, prognozy mówią o 8,5 mln ton zbiorów w stosunku do 7,6 mln ton w zeszłym sezonie. Niższy w porównaniu do wcześniejszego sezonu jest prognozowany eksport – 0,9 mln ton wobec 1,4 mln ton. Zbiory jęczmienia w UE przewiduje się na 52,2 mln ton (53,1 mln ton w zeszłym sezonie), a eksport na 2,8 mln ton (5 mln ton sezonie minionym).
Źródło: FAMMU/FAPA