Również w 2009 r. podobnie zmniejszyła się o 5% do 18 tys. ha powierzchnia upraw warzyw ekologicznych.
W roku 2010 począwszy od 2007 r. o 2/3 do 51 tys. ha zmniejszył się areał gruntów konwertowanych na rolnictwo ekologiczne . W 2007 r. powierzchnia pod konwersję osiągnęła rekordowe 158 tys. ha.
Powierzchnia upraw ekologicznych jest mniejsza we wszystkich rejonach Wielkiej Brytanii (z wyjątkiem Irlandii Północnej). Do największej redukcji (z 429 tys. ha w roku 2002 do 189 tys. ha) doszło w Szkocji. W 2010 r. średnio na terytorium całej Wielkiej Brytanii liczba producentów ekologicznych oraz przetwórców spadła o 4% do 7300. Najwięcej takich producentów jest w południowo-zachodniej Anglii (26%), w Walii (16%), w południowo-wschodniej Anglii z Londynem (14%), w Szkocji (11%) oraz w północno-wschodniej Anglii (tylko 2%).
W ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii sprzedaż produktów ekologicznych spadła o 5,9% z 1,8 mld Funta do 1,7 mld Funta. Rekordowa sprzedaż została odnotowana w roku 2008 i wyniosła 2,1 mld Funta.
Źródło: FAMMU/FAPA