W sezonie 2011/2012 prognozy wskazują na wzrost importu i przerobu o 0,4 mln ton. Do niedawna opłacalność przerobu soi była mniejsza, czego jednym z powodów było zmniejszenie popytu na śrutę sojową.
W niedalekiej przyszłości należy się jednak spodziewać odbudowy popytu, które częściowo spowodowane będzie spadkiem konkurencyjności innych śrut.
Z kolei w minionym sezonie 2010/2011 Unia zwiększyła import 12 śrut oleistych o 2,6 mln ton (9-10% do ok. 30 mln ton), między innymi z powodu zmniejszenia produkcji śrut w UE o 0,4 mln ton. Spadek produkcji śruty rzepakowej o 0,6 mln ton tylko w nieznacznym stopniu został zrekompensowany przez produkcję śruty słonecznikowej. W sezonie 2011/2012 prognozowany jest ponowny spadek produkcji śruty rzepakowej o ok. 0,4 mln ton, który będzie mógł być już w zdecydowanie większym stopniu uzupełniony przez śrutę słonecznikową, gdyż jej produkcja zwiększy się z 3,15 do 3,46 mln ton.
Przetwórcy będą częściowo zmuszeni do przerobu soi zamiast rzepaku, w związku z czym w sezonie 2011/2012 zwiększy się wytwórczość śruty sojowej z 9,9 do 10,2 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA