kojs

kps

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

agrifirm

modele rolnicze

MRiRW: Wizyta w Indiach

Cezary Wójcicki
polacy w indiach
Fot.: Otwarcie targów Aahar. Źródło: MRiRW

Sekretarz stanu Jacek Bogucki, w dniach 12-14 marca br. złożył wizytę w Indiach.

 

Jej celem było uczestnictwo w I. posiedzeniu Polsko-Indyjskiej grupy roboczej ds. współpracy w rolnictwie,  udział w targach Aahar oraz rozmowy z partnerami indyjskimi nt. możliwości intensyfikacji polsko-indyjskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem możliwości poszerzenia dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku indyjskiego i rozwoju współpracy handlowej.

 

Podczas spotkań z przedstawicielami kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników: ministrem stanu G.S. Shekhawat, wiceministrem T. Shridhar, wiceministrem T. Mohapatra strona polska miała możliwość omówienia bieżącego stanu uzgodnień w zakresie dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku indyjskiego.

 

Jednocześnie, w trakcie obrad grupy  roboczej ds. współpracy w rolnictwie, której po stronie indyjskiej współprzewodniczył wiceminister S.K. Pattanayak, wiceminister J. Bogucki szczegółowo poruszył kwestię uzgodnienia świadectwa zdrowia dla jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych, jak również materiału biologicznego trzody chlewnej eksportowanego z Polski do Indii. Podkreślił również zainteresowanie strony polskiej przeprowadzeniem procedur  koniecznych dla otwarcia rynku indyjskiego dla owoców borówki wysokiej, ułatwieniami dla eksportu polskich zbóż i roślin strączkowych w postaci korzystniejszych warunków fumigacji, jak również uzyskaniem warunków eksportu z Polski do Indii m.in. sadzonek truskawek, malin, drzewek jabłoni. Polska delegacja uzyskała zapewnienie strony indyjskiej o woli pilnego uzgodnienia świadectw zdrowia dla jednodniowych piskląt i jaj wylęgowych, jak również materiału biologicznego świń. Odnośnie postulatów fitosanitarnych, partnerzy indyjscy również zadeklarowali wolę współpracy i ich rozpatrzenia.

 

W trakcie rozmów w ministerstwie rolnictwa i dobrostanu rolników dyskutowano również nt. możliwości rozwoju współpracy naukowej. Sekretarz stanu wskazał na zainteresowanie wszystkich nadzorowanych przez polski resort rolnictwa instytutów naukowych współpracą z partnerami indyjskimi. Podkreślił możliwość przekazania polskich doświadczeń m.in. w zakresie hodowli trzody chlewnej.

 

Agenda wizyty delegacji MRiRW objęła również spotkanie z Minister Przetwórstwa Spożywczego H.K. Badal. Wiceminister Bogucki uzyskał informacje odnośnie możliwości wsparcia ze strony rządu indyjskiego dla polskich przedsiębiorców zainteresowanych inwestycjami w sektorze przetwórstwa rolno-spożywczego w Indiach, jak również zapewnienie o woli strony indyjskiej ułatwiania kontaktów pomiędzy biznesem polskim i indyjskim (misje handlowe, zapewnianie partnerów gospodarczych, utworzenie punktu kontaktowego).

 

W trakcie spotkania z prezesem Agencji ds. Standardów Bezpieczeństwa Żywności FSSAI A. Bahuguna polska delegacja uzyskała potwierdzenie spełniania przez polską żywność przetworzoną eksportowaną na rynek indyjski standardów i procedur wymaganych prawem indyjskim (w ostatnim czasie tylko jedna odrzucona przesyłka). Strona indyjska zapewniła o możliwości współpracy w zakresie oznaczania pozostałości leków i metali ciężkich, jak również akredytacji laboratoriów.

 

Sekretarz stanu Jacek Bogucki podkreślił zainteresowanie dalszym rozwojem eksportu żywności wysoce przetworzonej; strona indyjska wskazała na możliwość eksportu np. przetworzonych owoców miękkich, w tym owoców borówki: soków, koncentratów, pulpy, owoców mrożonych.

 

Podczas wizyty odbyły się również spotkania z przedstawicielami środowisk biznesowych, zarówno w ramach zorganizowanego przez MRiRW stoiska promującego polską żywność, jak i poprzez udział w wydarzeniach organizowanych przez Forum Indyjskich Importerów Żywności. Były one okazją do podkreślenia walorów polskiej żywności oraz do poinformowania o możliwościach eksportu kolejnych produktów na rynek indyjski, tj. mięsa drobiowego i wieprzowego.

 

Według wstępnych danych w 2017 r. eksport z Polski do Indii osiągnął wartość 10,3 mln EUR i wzrósł blisko 2-krotnie w stosunku do 2016 roku. Głównym towarem eksportowanym w tym okresie były jabłka. Z uwagi na rosnący potencjał konsumencki, rynek Indii oceniany jest w Polsce jako perspektywiczny dla przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.

 

Źródło: MRiRW

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu