Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięsne Święta – Polska Tradycja

Cezary Wójcicki
stoly polskie w swieta
Źródło: pixabay.com

Pod takim hasłem odbyła się konferencja w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej w Warszawie w dniu 26 marca br. Patronat nad wydarzeniem sprawowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który reprezentowała Marzena Trajer, Dyrektor w Biurze Analiz i Strategii KOWR.

 

Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie podkreślił, że polskie mięso musi ciągle walczyć z mitami tłustego i niezdrowego mięsa. Jego zdaniem dzisiaj nie ma już tłustego mięsa, a tuczniki poubojowo mają 57 proc. mięsności. Mięso posiada wysoką zawartość łatwo przyswajalnego żelaza oraz niską zawartość cholesterolu. Jedząc mięso nie trzeba więc stosować różnego rodzaju suplementów.

 

Natomiast Ryszard Kowalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zwrócił uwagę, że konsumenci wybierają produkty, które pozwalają na łatwe i szybkie przygotowanie posiłków, a często sięgają po gotowe przekąski mięsne.

 

Marzena Trajer z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przedstawiła statystyki dotyczące branży mięsnej. – Polska na tle krajów UE jest znaczącym producentem mięsa oraz jednym z czołowych jego eksporterów. Wartość eksportu najbardziej popularnych w Polsce gatunków mięsa w 2017 r. wyniosła 5,4 mld EUR i stanowiła 20% wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych – poinformowała.

 

Ponadto Dyrektor Trajer zwróciła uwagę, że w Polsce  najchętniej spożywanym mięsem jest wieprzowina. W 2017 r. spożycie tego gatunku mięsa na mieszkańca wyniosło ponad 40 kg. Drób jest na drugim miejscu. W przeliczeniu na jednego mieszkańca spożycie wyniosło 30 kg. Najmniej Polacy jedzą mięsa wołowego, bo tylko 2 kg na mieszkańca.

 

Mimo, że upodobania konsumentów ciągle się zmieniają, to jednak spożywanie mięsa jest bardzo mocno zakorzenione w polskiej tradycji.

 

Źródło: KOWR

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: