zm skiba

kps

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Mięsne Święta – Polska Tradycja

Cezary Wójcicki
stoly polskie w swieta
Źródło: pixabay.com

Pod takim hasłem odbyła się konferencja w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej w Warszawie w dniu 26 marca br. Patronat nad wydarzeniem sprawowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który reprezentowała Marzena Trajer, Dyrektor w Biurze Analiz i Strategii KOWR.

 

Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie podkreślił, że polskie mięso musi ciągle walczyć z mitami tłustego i niezdrowego mięsa. Jego zdaniem dzisiaj nie ma już tłustego mięsa, a tuczniki poubojowo mają 57 proc. mięsności. Mięso posiada wysoką zawartość łatwo przyswajalnego żelaza oraz niską zawartość cholesterolu. Jedząc mięso nie trzeba więc stosować różnego rodzaju suplementów.

 

Natomiast Ryszard Kowalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zwrócił uwagę, że konsumenci wybierają produkty, które pozwalają na łatwe i szybkie przygotowanie posiłków, a często sięgają po gotowe przekąski mięsne.

 

Marzena Trajer z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przedstawiła statystyki dotyczące branży mięsnej. – Polska na tle krajów UE jest znaczącym producentem mięsa oraz jednym z czołowych jego eksporterów. Wartość eksportu najbardziej popularnych w Polsce gatunków mięsa w 2017 r. wyniosła 5,4 mld EUR i stanowiła 20% wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych – poinformowała.

 

Ponadto Dyrektor Trajer zwróciła uwagę, że w Polsce  najchętniej spożywanym mięsem jest wieprzowina. W 2017 r. spożycie tego gatunku mięsa na mieszkańca wyniosło ponad 40 kg. Drób jest na drugim miejscu. W przeliczeniu na jednego mieszkańca spożycie wyniosło 30 kg. Najmniej Polacy jedzą mięsa wołowego, bo tylko 2 kg na mieszkańca.

 

Mimo, że upodobania konsumentów ciągle się zmieniają, to jednak spożywanie mięsa jest bardzo mocno zakorzenione w polskiej tradycji.

 

Źródło: KOWR

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu