Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

W żywności z Ukrainy wykryto substancję powodującą problemy rozrodcze. Co z bezpieczeństwem żywnościowym?

Redakcja
import, ukraina, substancje czynne

- Chciałbym panie ministrze zapytać, bo wspomniano na tym posiedzeniu, że alternatywą dla pasz białkowych w Polsce może być import z Ukrainy. Pytanie jest retoryczne, bo zdaję sobie sprawę, że jest to forma lobbingu w Unii Europejskiej i dlatego są zakazane mączki mięsno-kostne. Dlaczego nie możemy w Unii Europejskiej i dlaczego nie lobbujecie za tym, żeby stosować krzyżowo mączki mięsno-kostne? – pytał podczas sejmowej komisji rolnictwa Jan Kaźmierczak z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Obrony Praw Rolników, Producentów i Przetwórców Rolnych.

 

- Wykluczone mamy ryzyko ewentualnych prionów, bo w skarmianiu krzyżowym nie zachodzi takie ryzyko, że wystąpi choroba, która spowodowała blokadę używania mączek mięsno-kostnych. Jednocześnie mamy bardzo dobre, strawne białko dla zwierząt – argumentował Kaźmierczak.

 

Ad vocem do słów pani prof. Alicji Chybickiej. Jak sądzę, będąc profesorem, być może trochę nas sprowokowała, bo działając z należytą starannością, nie wyobrażam sobie, żeby nie miała świadomości, że to właśnie polscy rolnicy przestrzegają możliwie najlepiej tych norm epizodycznych i mówią o tym fakty. Państwowy Instytut Badawczy i jest też pan prof. z Poznania, który opublikował, że średnie zużycie środków ochrony roślin na rok 2020 w Polsce to jest ok. 2 kg substancji czynnych na hektar, a dla porównania tylko wrzucę, że Holandia to jest 8,8 kg, Hiszpania 4,5 kg, Hiszpania prawie 6 kg. Pan minister wspomniał też o krajach Mercosuru. Okazuje się, że Ameryka Południowa i Brazylia to jest ok. 11 kg substancji czynnej i jednocześnie należy to zestawić z kolejnym ważnym pytaniem dotyczącym polskiego rolnictwa i bezpieczeństwem żywnościowym. Jest to związane z importem mięsa z Ukrainy do Polski. Z tego co mi wiadomo, to sanepid bada dopiero towar z półki sklepowej. Wiemy, że duże podmioty kupują z przedsiębiorstw z Ukrainy w dużej ilości mięsa m.in. drób, ale też inne mięso. Po wytrybowaniu mogą sprzedawać towar na tackach jako towar polski. Ten towar nie jest wystarczająco kontrolowany. Co z bezpieczeństwem jeśli chodzi o zawartość antybiotyków i innych substancji? W Polsce znaleziono 39 przypadków i zgłoszono je do UE jako podmiot, który zgłosił najwięcej przypadków występowania pestycydów i antybiotyków w mięsie pochodzenia ukraińskiego. Dość powiedzieć, że Słowacja wykryła atrazynę, która w kolejnym pokoleniu powoduje po spożyciu u zwierząt i ludzi wytworzenie się cech zarówno męskich jak i żeńskich. Dlatego pytam o bezpieczeństwo żywnościowe związane z mięsem – mówił Kaźmierczak podczas posiedzenia sejmowej komisji rolnictwa.

 

 

Sejm, Komisja Rolnictwa. Poruszano kwestię Konsekwencji Zielonego Ładu. Mimo tematyki, Poseł prof. Alicja Chybicka zadała pytanie, czy polscy rolnicy są świadomi szkodliwości pestycydów… To odpowiadamy: Europa ustala surowe normy, a jednak importujemy produkty z krajów, gdzie te normy nie są przestrzegane. Przykładowo, w Polsce zużywa się 2kg substancji czynnych, podczas gdy w Brazylii aż 11kg, a na Ukrainie stosuje się środki toksyczne zakazane. To samo dotyczy importowanego mięsa. W swojej wypowiedzi nawiązałem także do słów, Wiceministra, który chwalił pomysł importu pasz białkowych z Ukrainy, sugerując, że w ten sposób Ukraińcy mieliby mniej zboża do dyspozycji. - Nie jest to właściwe rozwiązanie. Zastanawiam się, dlaczego nie wykorzystać dostępnego w Polsce najlepszego, strawnego i tańszego białka? To ważny temat, który zasługuje na odpowiedź... Minister przyznaje, iż tematu nie zna. Dzisiaj UE przez nieuzasadniony zakaz, uzależniona jest od importu soi z Brazyli i Stanów Zjednoczonych… biznes, lecz nie Polski. Interes Polski, to wykorzystywanie naszych własnych produktów, np. mączki mięsno-kostnej w żywieniu zwierząt w skarminiu krzyżowym (co jest praktykowane na świecie, poza Europą). 🌱🐄🌾 --- Ochrona polskiego rolnictwa i świadome wybory żywieniowe! 🌾🐄🌱 Jak myślicie, czy powinniśmy bardziej stawiać na nasze własne produkty rolnicze? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach! #Rolnictwo #StopZielonyŁad, #KontyngentyCelne #PolskieProdukty

Opublikowany przez Janka Kaźmierczaka Wtorek, 30 kwietnia 2024
Loading comments...
Wiadomość z kategorii: