Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Powierzchnia upraw ekologicznych nie osiągnie celu na rok 2030

Redakcja
żywność ekologiczna, rolnictwo ekologiczne

Jak wynika z danych opublikowanych 19 czerwca przez Eurostat, grunty wykorzystywane do ekologicznej produkcji rolnej stanowiły 10,5% ogółu gruntów rolnych w UE w 2022 r.

 

Jak podaje portal euractiv.com, w raporcie Eurostatu podkreślono ogromny, 79-procentowy wzrost powierzchni użytków rolnych ekologicznych w latach 2012–2022. - Te najnowsze dane potwierdzają kontynuację szybkiej i ostrej ekspansji obszarów ekologicznych w UE – napisał Eurostat.

 

 

Pomimo tego wzrostu UE nie jest na dobrej drodze do osiągnięcia swojego celu na rok 2030. Unijna strategia „od pola do stołu”, stanowiąca rolno-spożywczy dział Europejskiego Zielonego Ładu, zakłada, że ​​do 2030 r. 25% gruntów rolnych będzie użytkowanych ekologicznie. Europejska Agencja Środowiska (EEA) zauważyła jednak w raporcie z 2023 r., że aby osiągnąć ten cel, UE musiałaby niemal podwoić obecne tempo postępów. Jeśli obecne tempo wzrostu się utrzyma, do 2030 r. UE osiągnie zaledwie 15% udziału rolnictwa ekologicznego, stwierdziła EEA.

 

Według raportu Eurostatu, Francja prowadzi z największą liczbą hektarów upraw ekologicznych wśród krajów UE – 2,9 mln w 2022 r., co stanowi 17% całkowitej powierzchni bloku, a za nią plasują się Hiszpania (2,7 mln hektarów), Włochy (2,3 mln) i Niemcy ( 1,6 mln). Te cztery kraje odpowiadały za 56% całkowitej powierzchni upraw ekologicznych w UE w 2022 r.

 

Krajami o najwyższym udziale powierzchni ekologicznej były Austria (27%), Estonia (23%) i Szwecja (20%), a następnie Portugalia, Włochy, Czechy i Łotwa, każdy z poziomem od 15% do 20%. Z kolei w Irlandii, Bułgarii i Malcie w 2022 r. mniej niż 5% gruntów było uprawianych ekologicznie. Polska była jedynym krajem UE, w którym w ciągu ostatniej dekady odnotowano spadek powierzchni użytków rolnych ekologicznych – o 15,4%.

 

Większość gruntów ekologicznych w UE jest wykorzystywana do uprawy roślin uprawnych, takich jak zboża, rośliny okopowe, warzywa, trwałe użytki zielone i uprawy trwałe, takie jak drzewa owocowe, gaje oliwne i winnice. Wzrosła także ekologiczna hodowla zwierząt, pomimo ogólnego spadku pogłowia zwierząt gospodarskich w UE. W 2022 r. 4,4% stada krów w UE, 10,4% owiec i 12,7% kóz było hodowanych metodami ekologicznymi.

 

 

Źródło: euractiv.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: