kojs

kojs

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

modele rolnicze

kowalczyk

Ekspert od chińskiego rynku rolnego nowym prezesem Polskiego Mięsa

Redakcja
Polskie Mięso, nowy prezes, Jacek Strzelecki

Jacek Strzelecki został wybrany na prezesa zarządu największej branżowej organizacji mięsnej w Polsce. Przedstawił swoje cele.

Rezygnacja dr Witolda Choińskiego

Pod koniec kwietnia bieżącego roku rezygnację z funkcji prezesa zarządu Związku POLSKIE MIĘSO złożył dr Witold Choiński. Jego decyzja była skutkiem wygrania przez niego konkursu na członka zarządu Krajowej Grupy Spożywczej i powołania go przez Radę Nadzorczą KGS w skład zarządu. Nową funkcję oficjalnie objął 15 maja bieżącego roku.

– Odszedłem ze Związku, ale nie z branży spożywczej. Sercem zawsze będę blisko branży mięsnej, której częścią byłem wiele lat. Dwadzieścia pięć lat kierowałem największą polską organizacją branżową. W tym czasie napisaliśmy i zarejestrowaliśmy system jakości polskiej wieprzowiny PQS, uznany przez Ministra Rolnictwa w 2009 roku jako krajowy system jakości. Zarejestrowaliśmy w Komisji Europejskiej jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność cztery produkty: kabanosy, jałowcową, myśliwską. Byliśmy pomysłodawcą i inicjatorem wspólnych wystaw branży na targach zagranicznych i krajowych oraz misji branżowych do różnych krajów świata. Zabiegaliśmy i zorganizowaliśmy liczne kontrole inspektorów z różnych krajów świata w celu otwarcia rynków na mięso z Polski – powiedział.

Doktor Choiński podkreślił, że będąc prezesem Związku to wraz przedstawicielami innych organizacji branżowych stworzył strategiczne fundamenty dla poszczególnych sektorów.

– Wspólnie z innymi organizacjami opracowaliśmy strategie dla wieprzowiny i wołowiny. Nie mniej czasu poświęcałem również branży drobiarskiej, której wiele firm jest członkami Związku. To był naprawdę dobry czas – powiedział były prezes.

 

Jacek Strzelecki nowym prezesem Związku Polskie Mięso

Po złożeniu rezygnacji przez dr Witolda Choińskiego zarząd wybrał Jacka Strzeleckiego, eksperta od chińskiego rynku rolno-spożywczego oraz eksperta Związku Polskie Mięso, osobę dobrze znaną w branży mięsnej, a także szerzej w rolnej, na dyrektora zarządzającego Związku. Funkcję tę objął on 15 maja. Z kolei 27 czerwca Walne Zebranie Członków Związku Polskie Mięso jego osobę wybrało na prezesa zarządu Związku.

– Zmiana nastąpiła w szczególnym momencie, bo Związek Polskie Mięso obchodzi w tym roku swój jubileusz 30 lat działalności. Stanięcie więc na czele największej organizacji branżowej w Polsce to zaszczyt. Związek na rynku był i jest liderem oraz inicjatorem zmian i zapewniam, że nadal tak będzie. Będę współpracował z każdym, kto dobrze życzy branży. Nie będę się bał rozmów również z jej przeciwnikami. Wiem również jak dużo pracy trzeba włożyć w odkłamywanie faktów na temat mięsa i branży. To będzie na pewno mój priorytet. Ponadto moja praca będzie koncentrować się również na wykorzystywaniu synergii, bowiem w branży oraz wokół niej są nisze, których umiejętne połącznie przyniesie jej wymierne efekty – powiedział Jacek Strzelecki, nowy prezes Związku Polskie Mięso.

Podkreślił, że na rolnictwo oraz przetwórstwo rolno-spożywcze, w tym rzecz jasna mięsne, należy patrzeć jako agrobiznes.

– Pomimo że polskie rolnictwo od chwili wejścia do Unii Europejskiej zrobiło cywilizacyjny postęp, to nadal w publicznej świadomości funkcjonuje dość często model rolnictwa z historycznych jej opisów. Tymczasem jest to nowoczesny biznes, a dość często są to duże przedsiębiorstwa, które łącznie dają pracę setkom tysięcy osób. Ich specyfiką jest to, że nie produkują chipów czy samochodów, ale żywność dla wszystkich mieszkańców w Polsce, a także na eksport. Im nasz agrobiznes, a więc rolnictwo i przetwórstwo będą silne rynkowo, tym globalna pozycja Polski również będzie mocniejsza, a więc po pierwsze agrobiznes. Tak funkcjonują nowoczesne gospodarki rolne – powiedział Strzelecki.

Dodał, że przed poszczególnymi sektorami mięsnymi są różne wyzwania, a także wspólne cele.

– Nasz strategiczny sektor gospodarki rolnej i przetwórczej – wieprzowina – wymaga innych działań niż drób czy wołowina, ale wszystkie trzy mięsa definiują i charakteryzują polską branżę mięsną. Wspólnym problemem są bariery prawne w zakresie inwestycji. Ponadto globalne i regionalne uwarunkowania rynkowe, jak te związane z Ukrainą, stawiają przed polską branżą mięsną wyzwania, które już ustalają i – co ważne – ustalą zasady działania branży na okres co najmniej minimum średnioterminowy, czyli 10-12 lat. Naprawdę pracy nie brakuje – dodał prezes zarządu Związku Polskie Mięso.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu