Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Anna Bryłka: Unia Europejska kontynuuje likwidację rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego

Redakcja
von der Leyen, zielony ład

- Masowe protesty rolników nie zatrzymały kierunku, który w poprzedniej kadencji wobec przyszłości rolnictwa w UE obrała Komisja Europejska – przestrzega europosłanka Konfederacji, Anna Bryłka.

 

- Ursula von der Leyen uzyskała poparcie również głosami posłów do Parlamentu Europejskiego z Polski. Niestety, UE kontynuuje likwidację rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego, w ramach realizowanego przez szefową KE programu „Wspólna perspektywa rolnictwa i żywności w Europie”. Dokument opublikowany w tym tygodniu zawiera szereg zaleceń w tym między innymi: ustanowienie systemu handlu emisjami w rolnictwie, zmniejszenie stosowania nawozów mineralnych i środków ochrony roślin, ograniczenie chowu i hodowli zwierząt poprzez zmniejszenia spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego czy redukcję spożycia mięsa – napisała w mediach społecznościowych Anna Bryłka, która odnosi się do publikacji sprawozdania wykonanego na zlecenie Brukseli pt.  „Wspólna perspektywa rolnictwa i żywności w Europie”.

 

Zielony Ład zmienia szyld?

 

Jak czytamy komunikacie Komisji Europejskiej,  przewodnicząca j Ursula von der Leyen otrzymała od przewodniczącego dialogu strategicznego prof. Petera Strohschneidera sprawozdanie końcowe na temat przyszłości rolnictwa UE. Sprawozdanie nosi tytuł „Wspólna perspektywa rolnictwa i żywności w Europie” i zawiera ocenę wyzwań i możliwości, a także szereg zaleceń. Komisja Europejska będzie kierować się tymi zaleceniami w trakcie swoich prac i w ciągu pierwszych 100 dni drugiej kadencji przewodniczącej Ursuli von der Leyen opracuje wizję rolnictwa i żywności.

 

Jak czytamy w komunikacie, Komisja docenia ważną pracę wykonaną przez 29 uczestników dialogu strategicznego od czasu jego zainicjowania przez przewodniczącą Ursulę von der Leyen w styczniu 2024 r. Komisja pozytywnie ocenia również konstruktywne zaangażowanie uczestników podczas całego procesu, aby sfinalizować i jednogłośnie zatwierdzić sprawozdanie końcowe. Wyniki dialogu pokazują, że strony reprezentujące kluczowe interesy w całym łańcuchu rolno-spożywczym potrafiły osiągnąć konsensus mimo krańcowo różnych opinii w toku debaty publicznej na temat kwestii rolno-spożywczych.

 

Informacja KE podkreśla, że dalsze wspieranie dialogu i podtrzymywanie wzajemnego zaufania wśród stron o odmiennych punktach widzenia może pomóc w opracowaniu trwałych rozwiązań dla konkurencyjnych, odpornych, zróżnicowanych i zrównoważonych systemów rolno-spożywczych w UE. W związku z tym Komisja dokładnie oceni zawarte w sprawozdaniu zalecenia dotyczące utworzenia nowej platformy skupiającej podmioty z całego sektora rolno-spożywczego, społeczeństwa obywatelskiego i świata nauki, aby kontynuować prace nad strategiami mającymi doprowadzić do poprawy zrównoważoności i odporności systemów rolno-spożywczych.

 

W sprawozdaniu końcowym stwierdzono, że produkcja żywności i produkcja rolna stanowią zasadniczy element europejskiego społeczeństwa i bezpieczeństwa oraz że różnorodność europejskiej żywności i europejskiego rolnictwa jest ważnym atutem. Wśród uczestników dialogu strategicznego panuje zgoda co do tego, że w sektorze rolno-spożywczym zrównoważony rozwój gospodarczy, a także środowiskowy i społeczny mogą się wzajemnie wzmacniać, zwłaszcza gdy gwarantowane są spójne środki polityczne. Podkreślono również rolę rynków, nawyków żywieniowych i innowacji w stymulowaniu zrównoważonego rozwoju.

 

Zalecenia zawarte w sprawozdaniu opierają się na pięciu filarach:

- Współpraca na rzecz zrównoważonej, odpornej i konkurencyjnej przyszłości: w tej części omówiono potrzebę dostosowania WPR w kontekście trwającej transformacji w kierunku bardziej zrównoważonych i konkurencyjnych systemów żywnościowych, znaczenie wzmocnienia pozycji rolników w łańcuchu wartości żywności, dostęp do finansowania oraz rolę wymiany handlowej i norm międzynarodowych.

- Dążenie do zrównoważonych systemów rolno-spożywczych: zalecenia w tej części dotyczą wspierania i promowania zrównoważonych praktyk rolniczych, w tym w odniesieniu do hodowli zwierząt gospodarskich, oraz szerzenia wiedzy na temat dobrostanu zwierząt i wzmocnienia pozycji konsumentów w zakresie wyboru zrównoważonej i zbilansowanej diety.

- Promowanie odporności transformacyjnej: w związku z rosnącymi zagrożeniami środowiskowymi, klimatycznymi, geopolitycznymi i gospodarczymi w sprawozdaniu podkreślono potrzebę wzmocnienia narzędzi zarządzania ryzykiem i zarządzania kryzysowego, a także lepszej ochrony gruntów rolnych i zarządzania nimi, promowania rolnictwa odpornego na deficyt wody oraz opracowania innowacyjnych strategii hodowli roślin.

- Budowanie atrakcyjnego i zróżnicowanego sektora: w tej części szczegółowo opisano znaczenie wymiany pokoleniowej i równouprawnienia płci, a także dynamicznie rozwijających się obszarów wiejskich i systemów rolno-spożywczych, w tym potrzebę ochrony pracowników.

- Lepszy dostęp do wiedzy i innowacji oraz ich wykorzystywanie: zalecono łatwiejszy dostęp do wiedzy i umiejętności oraz stwierdzono, że cyfryzacja niesie z sobą szanse.

Sprawozdanie sporządzone w ramach strategicznego dialogu na temat przyszłości rolnictwa UE jest skierowane do Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego, państw członkowskich i zainteresowanych stron.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: