Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Wiadomości

Handel zbożem nadal mizerny. Po ile mokra kukurydza?

Redakcja

- Początek września br. nie przynosi wzrostu obrotów ziarnem zbóż na rynku krajowym. Handel na szerszym rynku pozostaje ograniczony, co wynika z utrzymującej się małej sprzedaży ziarna przez rolników, a także firmy handlowe w większości regionów kraju. Większość rolników oczekuje jednak wyższych cen za zmagazynowane zboża i czeka na wzrost cen – komentuje aktualną sytuację rynkową Izba Zbożowo-Paszowa.

Czytaj więcej...

Zdrowe świnie za pół ceny. Procedury zmierzają do modelu hiszpańskiego

Redakcja

- Jednym z większych problemów w strefach ASF jest sprzedaż żywca wieprzowego poniżej ceny rynkowej. Są dwie możliwości, albo państwo dopłaca do średniej ceny krajowej żywca lub półtuszy. Inna sprawa to, czy naprawdę jest konieczne oddawanie od jednego czy drugiego zakładu, który specjalizuje się w obróbce termicznej świń, które są zdrowe? – pyta Emil Lemański, działacz Roli Wielkopolski.

Czytaj więcej...

Ekologiczne fermy uratują nas przed superbakteriami?

Martyna Frątczak

W ostatnich latach coraz większą popularność zdobywają gospodarstwa ekologiczne, na których unika się stosowania antybiotyków. Czy jednak ekologiczna hodowla zwierząt faktycznie zmniejsza potrzebę stosowania antybiotyków i czy może przyczynić się do ograniczenia rozprzestrzeniania się opornych bakterii?

Czytaj więcej...

Chiny wstrzymały import drobiu z Polski. Powodem jest ognisko ptasiej grypy w Lubuskiem

Redakcja

Chiny zakazały importu drobiu z Polski w związku z wystąpienie w woj. lubuskim ogniska ptasiej grypy. Poprzedni zakaz (obowiązujący od I 2020 r.) został zniesiony w czerwcu br. Produkty drobiowe wysłane do Państwa Środka przed 4 września muszą przejść rygorystyczną kontrolę sanitarno-weterynaryjną, a wysłane po tej dacie będą zwracane lub niszczone.

Czytaj więcej...

Produkujemy najlepszą wieprzowinę w Europie, a jemy mięso z mrożonych zapasów strategicznych innych krajów

Redakcja

- Pogłowie trzody chlewnej zmniejszyło się w ciągu 20 lat z 18,5 mln do niespełna 9 mln sztuk. Pozycja polskiego mięsa na rynkach zagranicznych jest coraz słabsza. Niestety, polscy producenci zaczynają przegrywać także na własnym podwórku – stwierdza lek. wet. Maciej Perzyna, wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Czytaj więcej...