Nie tylko w Polsce, ale niemal w całej Unii ceny brojlerów we wrześniu spadły. Informowaliśmy trzy razy w tygodniu o sytuacji na krajowym rynku drobiu. Dziś przedstawiamy raport FAMMU/FAPA dotyczący całej Wspólnoty.
W tygodniu kończącym się 4 października br. odsetek upraw kukurydzy osiągający fazę dojrzałości wyniósł 86%, w porównaniu do 71% w poprzednim tygodniu i 81% w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Zaawansowanie żniw kukurydzy jest obecnie tylko nieznacznie mniejsze niż w tym samym okresie rok wcześniej.
W celu złagodzenia niekorzystnych skutków suszy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjął działania umożliwiające wypłatę w 2015 r. zaliczek na poczet płatności bezpośrednich.
W ubiegłym tygodniu Niemcy utrzymali cenę świń rzeźnych na poziomie 1,42 EUR/kg. Przyczyniło się to do poniedziałkowego zamrożenia stawek także w Polsce. Informacje zza Odry w tym tygodniu także nie przyniosły zmian w cennikach.
Dziś sytuacja na rynku drobiu wygląda, nie bójmy się użyć tego określenia, dziwnie. Ubojnie, które do tej pory utrzymywały niskie stawki dziś poinformowały nas o podwyżkach. Z drugiej strony firmy, które wcześniej proponowały ceny w miarę wysokie, dziś przeceniły i brojlery, i mięso. Zabiegi te spowodowały, że średnie tak naprawdę nie uległy zmianom lub były to zmiany kosmetyczne. Drób jest więc droższy niż tydzień temu od kilku do kilkunastu groszy.
Agenda Komisji DG Agri w ostatniej prognozie z 24 września br. ocenia produkcję surowców oleistych w Unii w sezonie 2015/16 na 30,8 mln ton wobec 35,2 mln ton sezon wcześniej (-13%).
Według danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2015 r. produkcja mięsa drobiu w Rosji wzrosła o 9,1% w skali roku do 3,133 mln ton wagi żywej. Średnia cena produktów drobiowych w lipcu br. wyniosła 96,4 RUB/kg (1,47 USD/kg) i była o 5% wyższa niż przed rokiem.
Ceny rzepaku regularnie są podnoszone. Już przed weekendem informowaliśmy o wzrostach na poziomie 11 zł w ciągu trzech dni. Dziś stawki zostały podniesione średnio o kolejne 11 zł/t, a więc w ciągu tygodnia cena umocniła się o ponad 20 zł/t. Maksymalnie za rzepak można teraz dostać nawet 1640 zł/t. W porównaniu do roku ubiegłego jest to ogromna różnica wynosząca ponad 300 zł/t.
Według danych Eurostat, w pierwszej połowie 2015 r. wolumen wywozu wieprzowiny w handlu wewnątrzunijnym wzrósł o ok. 3% w skali roku. Średnia jednostkowa wartość sprzedaży wieprzowiny była jednak o ok. 10% niższa niż w pierwszym półroczu 2014 r. i wyniosła zaledwie 1,9 EUR/kg, co wpłynęło na spadek wartości wywozu o 7%.
Do 5 października br. francuscy rolnicy zebrali kukurydzę z 22% powierzchni upraw tego gatunku, o 9% więcej niż w poprzednim tygodniu i ponad 6% powyżej wyniku z analogicznego okresu poprzedniego sezonu – poinformował FranceAgriMer.
Na giełdzie Euronext w Paryżu rzepak w kontrakcie na listopad’2015 przez tydzień podrożał o 2% do 376,3 Euro/t wobec 364,3 Euro/t (+3,3%) przed dwoma tygodniami podążając za umocnieniem wartości soi w Chicago. Zatem przez 2 tygodnie umocnił się o 12 Euro/t, wpierany oczekiwaniem mniejszej podaży, jakkolwiek bez istotnych zmian czynników fundamentalnych.
Ceny średnie obniżyły się wprawdzie kolejny tydzień o parę gorszy (1 grosz na żywcu oraz 3 grosze za E), ale ciężko jest nazwać te kosmetyczne zmiany jakimiś spadkami. Najwłaściwszym określeniem byłoby tu ustabilizowanie sytuacji, z nadzieją raczej na nadejście wzrostów niż z oczekiwaniem na kolejne obniżki. Podwyżki wydają się możliwe po analizie ostatnich danych z Niemiec, które mówią o 8% spadku liczby ubojowej tuczników tydzień do tygodnia.
Jak informowaliśmy ubiegłym tygodniu, na światowych parkietach dominowały wzrosty cen zbóż, kukrydzy i rzepaku. Dziś analitycy FAMMU/FAPA przedstawili raport dotyczący sytuacji na giełdach, który potwierdza informacje docierające do redakcji portalu CenyRolnicze.pl przed weekendem.
Rosyjskie embargo nałożone na produkty rolno-spożywcze z Unii pogorszyło wyniki eksportowe w sektorze mleczarskim (spadki wywozu dotyczyły przede wszystkim pełnego mleka w proszku, odtłuszczonego mleka w proszku oraz serów, w przypadku masła zanotowano wzrost eksportu) oraz owoców i warzyw, natomiast w przypadku sektora mięsnego odnotowano wzrost wywozu.
Po weekendzie w cennikach drobiu nie ma niespodzianek. Wiele ubojni utrzymało ubiegłotygodniowe stawki, niektóre obniżyły swoje ceny, inne podniosły, jednak nie są to zmiany na tyle zdecydowane, aby średnie diametralnie różniły się od tych, które podaliśmy w piątek. Wprawdzie mięso kosztuje dziś maksymalnie 5,60 zł/kg, jednak średnia cena wzrosła o + 0,06 zł/kg. Żywiec utrzymuje swoje stawki z ubiegłego tygodnia.
Niemcy to nasz pierwszy partner handlowy. Ponad 22% polskiego eksportu rolno-spożywczego to sprzedaż na rynek niemiecki. Cieszymy się, że tamtejsi konsumenci zasmakowali w tradycyjnych polskich produktach – powiedział minister Marek Sawicki podczas konferencji prasowej z udziałem Christiana Schmidta ministra ds. wyżywienia i rolnictwa Niemiec.