Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek 24.11.2014 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,60 do maksymalnie 4,70 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,10-5,75 zł/kg.
Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,49 zł/kg, na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja).
Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,46 zł/kg, na podstawie informacji z 23 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja).
Bardzo łagodne temperatury w październiku oraz częściowo jeszcze w listopadzie doprowadziły w wielu miejscach do nadmiernego rozwoju i przerastania rzepaku.
Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,45 zł/kg, na podstawie informacji z 24 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja).
Jeszcze w ubiegłym tygodniu kontrakty na pszenicę i kukurydzę oraz soję ustanawiały swoje wielotygodniowe maksima (7 tydzień wzrostów), jednak w połowie tygodnia na rynku soi a nieco później w przypadku zbóż pojawiły się spadki.
Fatalne dane na temat wysyłek eksportowych amerykańskiej pszenicy w ostatnim tygodniu przy jednoczesnym wczorajszym umocnieniu dolara wpłynęły na przecenę kontraktów futures na pszenicę po obu stronach Atlantyku.
Wilgotna i bardzo ciepła jesień sprzyjają rozwojowi grzybów, w tym szczególnie mączniaka, który na wcześnie wysianych plantacjach (przeważnie bardzo silnie rozkrzewionych) czuje się doskonale.
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek 17.11.2014 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,75 do maksymalnie 4,60 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,10-5,85 zł/kg.
Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,40 zł/kg, na podstawie informacji z 21 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja).