Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek 10.03.2014 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,60 do maksymalnie 4,90 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,25-6,00 zł/kg.
Według danych Komisji Europejskiej, w 2013 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 3,1 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o ok. 1% więcej niż w 2012 r.
Marcowa seria na soję systematycznie drożeje od początku lutego wspierana przez silny popyt eksportowy oraz przede wszystkim przez rosnące zaangażowanie kapitału spekulacyjnego.
Ministerstwo Rolnictwa zapowiedziało, że w przyszłym tygodniu ruszy skup trzody chlewnej od rolników prowadzących gospodarstwa w strefie buforowej, wyznaczonej w związku z chorobą afrykańskiego pomoru świń (ASF).