zm skiba

kojs

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Przez język do serca!

prof. Piotr Tryjanowski

Czytelnicy naszego działu OneHealth dobrze już wiedzą, że połączenie zdrowia ludzi, zwierząt i całego ekosystemu nie jest rzeczą prostą, za to konieczną. Pytanie jak tę wiedzę szerzej przekazywać i to co wielu powtarza – czy takie podejście ma sens ekonomiczny? Spotkania z praktykami są najlepszym miejscem do upowszechniania wiedzy.

 Możemy odpowiadać na pytania młodych rolników, studentów ochrony środowiska, weterynarii, agronomii, zootechniki i biologii (a sądząc po frekwencji także innych kierunków) i pokazywać dobre przykłady. Te idee stały się podstawą do spotkania z dyrektorem naukowym francuskiej firmy Nutrilac panem IvesemRuck. Spotkanie rozpoczął inż. Roman Cieślar z Zaolzia, który od lat współpracuje z Instytutem Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a także czeską firmą Guyokrma specjalizującą się w żywieniu małych przeżuwaczy, a przede wszystkim fantastycznych owiec. Na rodzinnej farmie Pana Romana naukowcy z Poznania od lat prowadzą badania dotyczące relacji pomiędzy bioróżnorodnością i wypasem, a także o charakterze parazytologicznym i epidemiologicznym.

Przedstawiciel firmy Nutrilac w swoim wystąpieniu poruszył kilka istotnych zagadnień, z których w zasadzie każde mogłoby rozpoczynać nowy wykład i prowokować do szerokiej dyskusji. Jego zdaniem, a również filozofią firmy jest indywidualne podejście w żywieniu do każdego zwierzęcia, dokładnie tak, jak robi się to w przypadku wyczynowych sportowców! Lizawki są świetną metodą poprawiającą kondycję i dobrostan zwierząt. To jak chętnie są zjadane przez zwierzęta może być informacją dla hodowcy co dzieje się z jego zwierzęciem. Okazuje się, że przez liczne kubki smakowe i mechanizm wydzielania śliny możemy zebrać informacje nie tylko o preferencjach pokarmowych zwierząt, ale także ich dobrostanie.


By spotkanie było bardziej przyjazne przede wszystkim dla praktyków organizatorzy zadbali o tłumaczenie najważniejszych kwestii anglojęzycznego wykładu na język polski. Postarały się o to mgr inż. Alicja Matysiak i lek. wet. Patrycja Kwiatkowska, które zajmują się także zagadnieniami OneHealth w praktyce.


Chciałbym też podziękować opiekunom kół naukowych, które współorganizowały spotkanie. Byli to: dr inż. Zuzanna Sawinska, dr hab. Sebastian Nowaczewski, lek. wet. Patrycja Kwiatkowska, mgr inż. Stanisław Świtek i lek. wet. Jakub Ruszkowski. Praca z takim zespołem to po prostu coś fantastycznego! Zaś opiekę merytoryczną i dyskusje ze strony Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego zapewnił prof. dr ha. Zbigniew Sobek.

 

sery

Sery już czekają!

 

Last but not least – rzecz wspomniana na samym zakończeniu, ale pokazująca jak w praktyce przez język i kubki smakowe trafić do serca. Szczęśliwe zwierzęta, to znakomite produkty mleczarskie, przede wszystkim sery. Dzięki uprzejmości trzech pań serowarek – Jadwigi Czerwczak (Ziemia Lubuska), Ani Dudziak (ziemia gnieźnieńska) i Pauliny Harwot (Śląsk Cieszyński) możliwe było pokazanie prawdziwych serowych arcydzieł. Dziękujemy! Z radością przekazuję internetowe odnośniki do zacnych producentek:

https://web.facebook.com/farmanagorce/

https://web.facebook.com/SeryRuchocinskie/

https://web.facebook.com/Gazdzinkatworzy/

degustacja

Poważniejsza sprawa - degustacja z przyjaciółmi

 

A ser bez wina? Oczywiście można zjeść z przyjemnością, ale by kontemplować smak warto uzupełnić lampką wina z pasterskiej okolicy. I tutaj z pomocą przyszła Pani Joanna Sikorska i Jej specjalistyczny portal: https://przyjacielenawinie.eu/ Dzięki Pani Joannie towarzyszyły nam wina z pasterskich okolic południowej Słowacji, Moraw i Węgier.

Wszystko było zatem idealnie skomponowane, przyjemne i zdrowe. OneHealth działa!

 

wykladowca

Nasz Wykładowca...

sluchacze

...i słuchacze.

 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu