Eksport produktów rolno-spożywczych w okresie trzech kwartałów br. był wyższy w porównaniu z analogicznym okresem ub. roku o 7,3% i wyniósł 72166,9 mln zł (17347,9 mln EUR, 19411,0 mln USD), a import zwiększył się o 4,0% do poziomu 48237,6 mln zł (11589,1 mln EUR, 12978,4 mln USD).
Obroty zamknęły się dodatnim saldem w wysokości 23 929,3 mln zł (5758,8 mln EUR, 6432,6 mln USD) wobec dodatniego salda 20878,5 mln zł (5003,3 mln EUR, 6817,6 mln USD) uzyskanego przed rokiem. Udział towarów rolno-spożywczych w obrotach ogółem zwiększył się w porównaniu z okresem styczeń – wrzesień ub. roku – w eksporcie z 13,1% do 13,2%, w imporcie z 8,9% do 9,0%.
Wzrost eksportu odnotowano w obrotach z krajami rozwiniętymi o 11,2% (w tym z krajami UE o 10,6%) i z krajami rozwijającymi się o 13,9% (głównie pszenicy), natomiast niższy o 42,8% był eksport do krajów Europy Środkowo-Wschodniej (głównie jabłek oraz sera i twarogu).
Import produktów rolno-spożywczych zwiększył się w obrotach ze wszystkimi grupami krajów – z krajami rozwiniętymi o 2,2% (w tym z krajami UE o 1,5%), z krajami rozwijającymi się o 11,6% i z krajami Europy Środkowo-Wschodniej o 1,9%.
W okresie styczeń – wrzesień br. eksport zbóż zwiększył się w porównaniu z analogicznym okresem ub. roku o 24,7% i wyniósł 4633,3 tys. ton o wartości 3671,2 mln zł (878,2 mln EUR, 981,4 mln USD). Na rynki zagraniczne dostarczano głównie pszenicę, a największymi jej odbiorcami były Niemcy, Egipt, Arabia Saudyjska, Algieria i Maroko. Import zbóż zmniejszył się o 33,7% i wyniósł 672,3 tys. ton o wartości 902,8 mln zł (215,6 mln EUR, 243,7 mln USD). Najwięcej sprowadzono pszenicy i kukurydzy. Dostawy zbóż pochodziły głównie ze Słowacji i Czech.
Źródło: GUS