zm skiba

kojs

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Wyjątkowe, polskie rasy kur – czy znikną z podwórek?

Martyna Frątczak

Nasze rodzime rasy kur wyglądają atrakcyjnie, są odporne na niekorzystne warunki środowiska, mają dobrą zdrowotność i oferują doskonałe jaja i mięso. Świetnie nadają się do przydomowego chowu. Jakie polskie rasy kur wyróżniamy i czym się charakteryzują? Czy uda się je zachować?

Od tysięcy lat z człowiekiem

Kury uważa się za historycznie pierwsze udomowione zwierzęta. Wywodzą się od dzikiego przodka, kura bankiwa, występującego w lasach Azji. Szacuje się, że został on udomowiony ok. 8 tysięcy lat temu. W Europie Środkowej, w tym na terenach dzisiejszej Polski, udomowione kury pojawiły się ok. roku 500 p.n.e. Hodowla kur w wielu miejscach globu pozwoliła na otrzymanie ogromnej różnorodności ich ras i odmian. Miały za zadanie sprawdzać się w regionalnych warunkach – w danym klimacie i na lokalnie dostępnej paszy.

Niestety rozpowszechnienie wielkoskalowej, przemysłowej hodowli drobiu, w dużej części wyparło lokalne rasy kur z użytkowania. Obecnie z ponad ok. 600 ras kur występujących w Europie aż 200 jest zagrożonych całkowitym wyginięciem. Trzeba walczyć o ich zachowanie, aby nie utracić zwierząt o unikalnej genetyce i przystosowaniach. Raz powstałych ras zwierząt nie da się ponownie wyhodować – są produktem długiej i złożonej historii. Na szczęście w Polsce od lat 70. prowadzone są z dużym powodzeniem programy zachowania rodzimych ras kur – przez m.in. Instytut Zootechniki w Balicach.

Rodzime rasy drobiu są doskonale przystosowane do typowych dla Polski warunków środowiska, mają dobrą odporność na choroby i niekorzystne warunki klimatyczne, są długowieczne i łatwe w rozrodzie. Wszystko to – oraz ich duża samodzielność w zdobywaniu pożywienia – sprawiają, że polskie rasy drobiu świetnie nadają się do chowu przydomowego czy amatorskiego. Są nie tylko atrakcyjne dla oka, ale również dostarczają wysokiej jakości jaj i mięsa, wpisujących się w kategorię produktów „ekologicznych”.

Niestety obecnie przydomowy, zwłaszcza wolnowybiegowy, chów drobiu jest poważnie zagrożony przez epidemię grypy ptaków. W ostatnim czasie w Europie notuje się wiele ognisk tej choroby. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj: Rekordowa liczba ognisk ptasiej grypy w Europie. Polska zagrożona. Należy mieć nadzieję, że rodzime rasy uda się uchronić przed jej skutkami.

Obecnie w Polsce za rodzime rasy kur, objęte programem ochrony, uznaje się 6 ras:

- Zielononóżka kuropatwiana

- Żółtonóżka kuropatwiana

- Polbar

- Karmazyn (rodajlend) – Rhode Island Red

- Sussex

- Leghorn

Wśród nieobjętych programem, rodzimych ras warto wymienić czubatkę staropolską oraz kurę gołoszyjkę.

Zielononóżka i żółtonóżka kuropatwiana

Jedną z najlepiej znanych polskich ras jest zielononóżka kuropatwiana. Powstała pod koniec XIX wieku i była powszechnie utrzymywana na terenie całej Polski jeszcze w latach 60. W latach 70. wielu hodowców od niej odeszło, ze względu na to, że kur tej rasy nie można trzymać w zamknięciu i dużym zagęszczeniu. Zielononóżki wymagają dostępu do wybiegu – bez ruchu i naturalnego oświetlenia rozwijają problemy metaboliczne i behawioralne, w tym kanibalizm.

Jak nazwa wskazuje, ich ubarwienie jest szare, „kuropatwiane”, z jasnozielonymi skokami. Koguty są wielobarwne. Zielononóżki znoszą rocznie 180-190 jaj o kremowej skorupce i masie 55-58 g. Co ciekawe, zawierają one mniej cholesterolu od jaj ras komercyjnych. Kury tej rasy mają dobry instynkt kwoczenia i wodzenia kurcząt oraz dużą samodzielność w wyszukiwaniu pokarmu na wybiegach. W celu żerowania mogą odejść od kurnika na duże odległości, powracając do niego na noc.

 

zielononozka kuropatwiana wikimedia portal cenyrolnicze pl
Źródło: Radosław Drożdżewski (Zwiadowca21) / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

 

Żółtonóżka kuropatwiana to ogólnoużytkowa rasa, która powstała w wyniku krzyżówek między zielononóżką z kogutami rasy New Hampshire. Wyróżnia ją żółte zabawienie skoków i skóry. Dobrze radzi sobie na wybiegach. Znosi rocznie do 220 ciemnokremowych jaj i masie 56-60 g. Rasę tę wykorzystuje się również do produkcji kurcząt typu Label Rouge (francuski certyfikat jakości), o znakomitym mięsie z wysokimi walorami smakowymi i dietetycznymi.

Karmazyn, Rhode Island Red

Karmazyn to ogólnoużytkowa rasa kur, która pierwotnie powstała w XIX wieku w stanie Rhode Island w USA. Do Polski trafiła przed rokiem 1939 z Wielkiej Brytanii. Ochroną genetyczną w Polsce objęte są 3 rody tej rasy: R-11 i K22 o czerwono-brązowym upierzeniu, oraz Rhode Island White (A-33), wyróżniający się białym upierzeniem.

Karmazyny to dość duże kury, doskonalne nadające się do chowu na zielonych wybiegach. Znoszą rocznie ok. 190 jaj (R-11), 210-230 jaj (K22 i A33) o brązowej skorupce i masie ok. 60 g. Kury rodu R-11 często wykorzystuje się do produkcji kurcząt Label Rouge. Rody K-22 i A-33 charakteryzują się dużą produkcyjnością. Stwierdzono, że karmazyny mają dużą odporność na choroby zakaźne, w tym chorobę Mareka.

 

Rhode Island Red portal cenyrolnicze pl

 

Polbar

To ogólnoużytkowa rasa, powstała w Polsce przed 1948 w wyniku krzyżowania kur zielononóżki kuropatwianej z kogutami rasy Plymouth Rock. Dzięki temu uzyskano rasę z barwą piór piskląt pozwalającą odróżnić płeć. W przedłużeniu oka kurek występuje charakterystyczna, czarna „brew”. Dorosłe osobniki mają atrakcyjne, jastrzębiate upierzenie i szaro-żółte skoki. Kury polbar znoszą rocznie 180-200 kremowych jaj, o masie 55 g. Ze względu na wygląd cieszą się powodzeniem w chowie amatorskim.

 

Polbar wikimedia portal cenyrolnicze pl
Źródło: Lezuros, CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Leghorn

To rasa typu nieśnego, pierwotnie wyhodowana we Włoszech, do Polski sprowadzona w 1967 roku. Upierzenie ptaków tej rasy jest biało-kremowe, a skoki i dziób żółte. Charakterystyczną cechą jest pomarańczowa tęczówka oczu. Znoszą rocznie 190-210 białych jaj, o masie ok. 66 g. Kury leghorn bardzo dobrze wykorzystują paszę – zużywają o ok. 20% mniej paszy od innych ras. Nadają się do zarówno ekstensywnego, jak i intensywnego chowu. Mają dobrą zdrowotność. Do ich wad należy duża płochliwość i brak instynktu kwoczenia.

 

leghorn wikimedia portal cenyrolnicze pl

Źródło: Dejungen / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Sussex

Sussex jest ogólnoużytkową rasą, która została wyhodowana ok. 185 lat temu w hrabstwie Sussex w Wielkiej Brytanii. Do Polski trafiła z Danii. Ptaki tej rasy mają niezwykle atrakcyjne upierzenie, białe z czarnymi obrysowaniami, „gronostajowe”. Kury sussex znoszą rocznie 180-200 jasnobrązowych jaj, o masie 58-60 g. Sussex poleca się do ekstensywnej produkcji kurcząt rzeźnych typu “Label Rouge”.

 

sussex portal ceny rolnicze pl

Czubatka polska

Rasa ta nie została jak dotąd objęta programem ochrony, chociaż powstała na obszarze naszego kraju. Wyróżnia się kilka odmian czubatek - staropolską, dworską, brodatą i bezbrodą, białoczuby żółte i czerwone, oraz wiele ich wariantów barwnych. Cechą charakterystyczną jest czub, czasami częściowo zasłaniający oczy. Są to ptaki średnich rozmiarów, o krótkim, silnym dziobie. Doskonale nadają się do przydomowego, ekologicznego chowu, a ze względu na atrakcyjny wygląd zyskały sobie wielu entuzjastów. Przy właściwym żywieniu znoszą ok. 150-170 jaj rocznie.

 

czubatka polska wikimedia portal cenyrolnicze pl
Źródło: misha3637 / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons

Kura gołoszyjka

Gołoszyjki dawniej nazywano również siedmiogródkami i kurami tureckimi. Ich pochodzenie nie jest do końca jasne, jednak prawdopodobnie powstały na obszarze Niemiec. Kury gołoszyjki dawniej były popularnie utrzymywaną w Polsce rasą, co dało początek ich rodzimym odmianom. Dzisiaj spotyka się je sporadycznie w południowo-wschodniej części kraju i ciężko znaleźć ptaki o czystej genetyce. Cechą rzucającą się w oczy jest nieopierzona szyja, często z grzywiastym pierścieniem piór u nasady. Gołoszyjki znoszą rocznie ok. 130-160 białych jaj, o masie 60-70 g. Kurczęta mają delikatne, wysokiej jakości mięso. Entuzjaści gołoszyjek mają nadzieję, że zostaną one objęte programem odbudowy i ochrony rasy.

 

kury goloszyjka wikimedia portal cenyrolnicze pl
Źródło: Ptasiludek / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

 

Zdjęcie we wstępie: pisklę zielononóżki kuropatwianej. Źródło: Lezuros / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Źródła:

Programy Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt Gospodarskich

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli

woliera.com

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu