kojs

skiba

CenyRolnicze
21 maja 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9175 EUR EUR - 4.2572 GBP GBP - 4.9798 DKK DKK - 0.5706
Archiwum


21.05.2024 SPRZEDAM 50 T ŻYTA PASZ., trans. firmowy, podlaskie, sokólski, 16-150, tel.: 608 521 742

20.05.2024 13:41 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,20 zł/kg, średnia: 8,54 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 256,50 (+3,95%), kukurydza CZE24: 224,25 (+5,04%), rzepak SIE24: 485,00 (+1,31%)

20.05.2024 SPRZEDAM 26 BYKÓW, mięsny, 780 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 510 232 873

19.05.2024 SPRZEDAM 20 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 698 369 703

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Drób i jaja

Zarazki odporne na antybiotyki w niemieckich kurczakach

Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zlecenie sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny 59 próbek mięsa. W ponad połowie z nich (56 proc.) znaleziono patogeny odporne na antybiotyki. - Nasze próbki wykazują niepokojąco wysokie wskaźniki odporności na mięso kurcząt, co sugeruje, że rząd federalny nie zdołał zwalczyć oporności na antybiotyki w hodowli przemysłowej - mówi Reinhild Benning, ekspert ds. rolnictwa w Germanwatch.

Czytaj więcej...

Producenci drobiu w Wielkiej Brytanii zastąpili antybiotyki toksycznymi jonoforami

Brytyjskie drobiarstwo chwali się swoimi sukcesami w eliminacji z  leczenia ptaków antybiotyków w ramach  działań mających walczyć ze zjawiskiem rosnącej antybiotykooporności wśród ludzi. Brytyjskie stowarzyszenia drobiarskie podają nawet, że zmniejszono stosowanie antybiotyków o 82 procent. Dane te wydaje się  kwestionować materiał ze śledztwa dziennikarskiego, który ukazał się w BBC.

Czytaj więcej...

Pasożyty drobiu i gołębi dostosowują swoją barwę do koloru ptasich piór

Pasożyty są bardzo liczną i różnorodną grupą organizmów, reprezentującą ponad połowę wszystkich żywych stworzeń na naszej planecie. Gatunków ektopasożytów, to znaczy pasożytów żerujących na powierzchni skóry innych zwierząt, opisano już ponad 70 tysięcy. Występują one właściwie w każdym środowisku, wybierając sobie gospodarzy na lądzie, w zbiornikach słodkiej wody oraz w ekosystemach morskich. Dodatkowo prawdopodobnie wiele z ektopasożytów nie zostało jeszcze poznanych przez naukę. W jednym z najnowszych badań naukowcy przedstawili jak szybko może zachodzić ewolucja ptasich pasożytów. Badacze umieścili żywiące się piórami wszoły na gołębiach o ubarwieniu białym, czarnym oraz szarym, a następnie obserwowali zachodzące w nich zmiany w kolejnych pokoleniach.

Czytaj więcej...

Nawet dwa jaja dziennie: zaskakująca fizjologia kury

W warunkach chowu przemysłowego dobrze prowadzone stada dają praktycznie jedno jajo na kurę nioskę dziennie. W małych stadach przydomowych, zwłaszcza gdy nadejdą jesienno-zimowe chłody czasem jednego jaja możemy oczekiwać od stadka pięciu kur. Jednak podręczniki biologii ptaków, ale i drobiarstwa podsuwają złotą myśl: w układzie idealnym kury powinny składać jedno jajo dziennie, gdyż tworzy się ono przez ok. 24 godziny. Wiele jednak zależy od organizacji kurnika, podawanej paszy, witamin oraz makro- i mikroelemntów, ewentualnych chorób, wieku i kondycji zwierząt.

Czytaj więcej...

Mali producenci żywca drobiowego walczą o przetrwanie. Czy ministerstwo podejmie interwencję?

W związku z drastycznym spadkiem cen żywca drobiowego w ostatnich miesiącach (minimum 30 proc. poniżej kosztów wytworzenia) hodowcy domagają się tego aby ich interesy zostały zabezpieczone. - Hodowcy wskazują, że koszty produkcji przekraczają cenę jaką mogą uzyskać. Tego typu produkcja staje się nieopłacalna, co może prowadzić do upadku wielu zakładów – uważa poseł Norbert Kaczmarczyk. 

Czytaj więcej...

Polacy spożywają coraz więcej gęsiny, m.in. w święta

Polacy coraz chętniej sięgają po gęsinę – w ciągu ostatnich 15 lat spożycie tego mięsa wzrosło o ponad 300 g na jedną osobę. Pojawia się na polskich stołach m.in. przy okazji świąt Bożego Narodzenia czy 11 listopada, czyli dnia świętego Marcina. Gęsina jest dwukrotnie bardziej kaloryczna niż mięso indyka lub kurczaka, zawiera jednak zdrowe tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Jest także znacznie bogatsza w witaminy i składniki mineralne niż inne mięsa drobiowe. 

Czytaj więcej...

Na Wyspach w szalonym tempie rośnie liczba kur wolnowybiegowych

Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Jaj z Wolnego Wybiegu (BFREPA) stwierdziło, że zwiększenie liczby kur w chowach wolnowybiegowych o ponad milion sztuk między październikiem a listopadem tego roku to „szalone” działanie. Stowarzyszenie przewiduje, że kolejny milion kur na wolnym wybiegu pojawi się w najbliższych kilku miesiącach ponieważ inwestycje, które poczyniono pozwalają na zwiększenie produkcji.

Czytaj więcej...

Grypa ptaków – ciągle realne zagrożenie

W 1878 roku włoski naukowiec E. Perroncito opisał siejącą spustoszenie wśród drobiu chorobę powodującą śmiertelność sięgającą 100% osobników, którą nazwał „plagą drobiu”, dzisiaj znaną nam pod nazwą grypy ptaków. Ta wysoce zaraźliwa choroba wirusowa, dotykającą wiele gatunków ptaków dzikich i hodowlanych, takich jak kura, indyk, perliczka i przepiórka, jak również gatunków trzymanych hobbystycznie, zarażać może także ssaki, w tym niestety również człowieka. Przyciąga uwagę ludzi z całego świata od lat, stale będąc przyczyną straty źródła utrzymania dla wielu osób zajmujących się drobiarstwem i powodując ograniczenia w handlu pomiędzy wieloma państwami. Od wykrycia kilku ognisk tej choroby w Polsce minął już rok – czy oznacza to, że problem został zażegnany?

Czytaj więcej...

Rosja chce korzystać z własnych zasobów genowych

Dobiegają końca prace hodowlane nad „rosyjskim brojlerem kurzym”, który ma spowodować, że drobiarstwo u naszego wschodniego sąsiada uniezależni się od dorobku zachodnich firm genetycznych i hodowlanych. Wkrótce pisklęta nowych linii mają  - już jako pisklęta towarowe  - trafić do testów rynkowych.

Czytaj więcej...

W Kalifornii eliminują chów klatkowy

Przy okazji głosowania w tak zwanych „wyborach połówkowych” do obu izb amerykańskiego parlamentu wyborcy w Kalifornii głosowali także w sprawie zmian prawa lokalnego. Jedną z tych zmian ma być wprowadzenie zakazu trzymania kur nieśnych na powierzchniach mniejszych niż jeden metr kwadratowy na kurę. Nowe prawo może w praktyce wyeliminować chów klatkowy.

Czytaj więcej...

W USA można karmić drób owadami

Niedawno informowaliśmy, że Unia Europejska powinna niebawem wydać zgodę na możliwość wprowadzenia owadów do karmienia drobiu. Podobna decyzja zapadła właśnie w Stanach Zjednoczonych. 

Czytaj więcej...

Fermy Woźniak z międzynarodowymi certyfikatami jakości

Lider w produkcji jaj konsumpcyjnych, Fermy Wożniak pozytywnie przeszły audyt rozszerzonych, międzynarodowych certyfikatów jakości i bezpieczeństwa żywności – BRC (British Retail Consorcium) oraz IFS (International Food Standard). Ich celem jest minimalizacja ryzyka wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności producentów współpracujących z sieciami handlowymi.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu