zm skiba

skiba

CenyRolnicze
02 maja 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0474 EUR EUR - 4.3323 GBP GBP - 5.0670 DKK DKK - 0.5808
Archiwum


02.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 204,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 199,00 (-1,00%), rzepak SIE24: 466,50 (+1,80%)

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

29.04.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Wpływ grupowania zwierząt jako istotny element dobrostanu

Joanna Składanowska-Baryza
grupowanie zwierzat

Grupowanie społeczne jest wszechobecne w królestwie zwierząt, począwszy od par osobników po ogromne skupiska i zorganizowane społeczności. Zwierzęta spędzają czas i koordynują swoje zachowanie z innymi, aby uzyskać potencjalne korzyści, w tym zwiększone możliwości krycia, lepszą wydajność żerowania, a także mniejsze ryzyko drapieżnictwa.

Korzyści te są realizowane poprzez procesy behawioralne na poziomie indywidualnym, które kształtują i są kształtowane przez strukturę społeczną, przywództwo, dynamikę ruchu. Naukowcy od dawna skupiają się na identyfikacji uniwersalnych mechanizmów leżących u podstaw zbiorowego zachowania. W aspekcie dobrostanu zwierząt gospodarskich, niepożądane jest grupowanie zwierząt w trakcie prowadzenia tuczu).

Przegrupowanie nieznanych sobie zwierząt jest jednak powszechną praktyką zarządzania, która ma miejsce nie tylko podczas procedury transportu do rzeźni, ale także na wcześniejszym etapie życia. W praktyce przeprowadza się ją również podczas odsadzenia, na początku okresu tuczu oraz w przypadku świń - w grupach loch prośnych. Agresywne spotkania często skutkują zmianami skórnymi, zmianami w zachowaniu, efektami fizjologicznymi, efektami immunosupresyjnymi oraz zmniejszonym przyrostem masy ciała, a tym samym wpływają na opłacalność produkcji.

Coutellier i in. (2007) zakładają, że zmniejszona waga świń wynika raczej z większego wydatku energetycznego, niż ze zmniejszonego spożycia paszy. Autorzy stwierdzili, że za każdym razem gdy świnie są przegrupowane, powstaje nowy porządek społeczny. Powoduje on zwiększoną agresję, w której świnie intensywnie walczą przez około 2 godziny. Mniej intensywne walki będą natomiast trwały przez kilka następnych dni, aż do powstania względnie stabilnej struktury społecznej (Hayne i in. 2006). Poziom zachowań agresywnych zależy od kilku okoliczności, takich jak: różnice wieku, płci, masy ciała, zagęszczenia kojców, wielkości grupy, stopnia zażyłości, rytmu dobowego, nieznanego środowiska, ale i wzbogaceń zastosowanych w kojcach, pokarmu i genetyki.

 

grupowanie zwierzat 2

 

Zgodnie z dostępną literaturą cięższe świnie walczą agresywniej, ale i wygrywają więcej walk (Camerlik i in. 2013). Już w 1974 roku, Ewbank i Bryant podali, że zwiększona gęstość kojców prowadzi do wzrostu interakcji agonistycznych (wszelkie zachowania społeczne związane z walką). Wielkość grupy zaś może mieć wpływ na to, jak świnie reagują, gdy są zmieszane z nieznanymi osobnikami. Co więcej naukowcy opisali, że świnie z dużych grup (80 świń w grupie) wykazywały wyraźne zmniejszenie agresji w porównaniu ze świniami z małych grup (20 świń w grupie).

 

grupowanie zwierzat 3

 

W przypadku królików, agresja jest jednym z głównych problemów utrzymania grupowego. Gerencsér i in. (2019) stwierdzili, że na liczbę walk między samicami nie miał wpływu wiek, a hierarchia ustalała się podczas walk. Co więcej aktywność godowa samic występowała dopiero po ustaleniu się tej hierarchii. Dlatego też można sformułować wniosek, że grupowe utrzymanie królików jest sprzeczne z dobrostanem zwierząt. Co więcej, najnowsze badania wykazały, że zachowanie agresywne po przegrupowaniu jest w umiarkowanym stopniu dziedziczne i może zostać zredukowane przez selekcję genetyczną.

 

 

W praktyce często miesza się zwierzęta przed transportem do ubojni, w celu uzyskania grup o jednakowej masie i dostosowania liczebności grupy do wymiarów pojazdu. Agresywne zachowanie świń w wyniku przegrupowania tuż przed lub po transporcie do rzeźni wywołują stres (Terlouw i in. 2008). Nawet podczas transportu mogą wystąpić walki w celu ustalenia nowej rangi dominacji. Powszechnie wiadomo, że oprócz zmian skórnych, stres związany z przegrupowaniem przedubojowym wpływa również na jakość mięsa. Jeśli mieszanie jest nieuniknione, musi to nastąpić najpierw podczas załadunku bez przegrupowania na dalszych etapach transportu i ubojni.

Według Van der Wala i in (1999) agresywne zachowanie tuczników rozpoczyna się 10 do 20 minut po przybyciu do kojca oczekującego w rzeźni i trwa od 140 do 210 minut po przybyciu, po czym świnie uspokajają się i kładą. Jak wspomniano wcześniej, często w ogólnej hodowli trzody chlewnej świnie są mieszane tuż przed transportem do rzeźni ze względu na nierównomierne tempo wzrostu w kojcach. Z kolei Castro i Robain (2003) porównali agresję w transporcie pomiędzy zwierzętami rożnymi i bezrożnymi. Stwierdzili ponad dwukrotnie większą liczbę siniaków podczas transportu zwierząt rogatych w porównaniu do zwierząt bezrożnych. Jednak dekorowanie rogów zwierząt przed transportem nie było odpowiednim rozwiązaniem tego problemu.

Jednakże zgodnie z ustaleniami Driessen i in. (2020) brak przegrupowań tuczników podczas tuczu, etapów transportu i ubojni, skutkuje mniejszą częstotliwością występowania zmian skórnych podczas uboju. Jeśli mieszanie jest nieuniknione ze względu na duże różnice w masie wewnątrz grupy, mieszanie świń ze sobą, ale i trzymanie ich w jednakowych grupach aż do uboju może stanowić alternatywę dla redukcji zmian skórnych przy uboju i optymalizacji jakości mięsa.

Podsumowując agresja jest poważnym problemem związanym z dobrostanem zwierząt, który wymusza prowadzenie na tym polu wielu badań, a przede wszystkim doskonalenie metod ograniczania agresji związanej z grupowaniem.

 

Na podstawie:

  1. Hayne, S. M., & Gonyou, H. W. (2006). Behavioural uniformity or diversity? Effects on behaviour and performance following regrouping in pigs. Applied Animal Behaviour Science98(1-2), 28-44.
  2. Coutellier, L., Arnould, C., Boissy, A., Orgeur, P., Prunier, A., Veissier, I., & Meunier-Salaün, M. C. (2007). Pig's responses to repeated social regrouping and relocation during the growing-finishing period. Applied Animal Behaviour Science105(1-3), 102-114.Terlouw, E. M. C., & Rybarczyk, P. (2008). Explaining and predicting differences in meat quality through stress reactions at slaughter: The case of Large White and Duroc pigs. Meat Science79(4), 795-805.
  3. Van der Wal, P. G., Engel, B., & Reimert, H. M. (1999). The effect of stress, applied immediately before stunning, on pork quality. Meat Science53(2), 101-106.
  4. Castro, L., & Robaina Piegas, R. M. (2003). Manejo del ganado previo a la faena y su relación con la calidad de la carne(No. 637.52 CASm). [Title translation in english: Management of livestock prior to slaughter and its relationship with meat quality]
  5. Ewbank, R., & Bryant, M. J. (1972). Aggressive behaviour amongst groups of domesticated pigs kept at various stocking rates. Animal Behaviour20(1), 21-28.

 

Joanna Składanowska-Baryza
Autor: Joanna Składanowska-Baryza
Absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie w języku angielskim na specjalności Animal Production Management i w tym kierunku realizuje prace doktorską. Aktualnie zajmuje się oceną surowca mięsnego, w szczególności mięsa króliczego. Jest współautorką wielu artykułów naukowych oaz autorką artykułów popularno-naukowych w tej dziedzinie.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu