W stosunku do średniej pięcioletniej kurczęta były droższe o 10%.
W sierpniu br. kurczęta podrożały w skali miesiąca w 13 państwach członkowskich, w największym stopniu w Hiszpanii (+4,3%).
W dziewięciu państwach ceny obniżyły się, najbardziej w Belgii (-6,2%).
Polskie kurczęta potaniały o 0,6% do 151,6 EUR/100 kg, pozostając najtańsze w całym ugrupowaniu (76% średniej unijnej) przed brytyjskimi, bułgarskimi i litewskimi.
Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Danii i Niemczech (260-270 EUR/100 kg).
We wrześniu ceny kurcząt w UE zaczęły obniżać się, a w 38 tygodniu (16-20.09) wyniosły 196,8 EUR/100 kg i były już o 2% niższe od średniej sierpniowej i o 0,2% niższe niż przed rokiem. W Polsce spadek cen był jeszcze większy (-2,5% w stosunku do sierpnia do 147,8 EUR/100 kg).
Na spadek cen drobiu we wrześniu wpływ mają czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności.
W nadchodzących tygodniach można się spodziewać utrzymania się cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub nawet ich nieznacznego wzrostu.
Komisja Europejska prognozuje, że w 2013 r. produkcja drobiu w UE-28 wzrośnie wobec 2012 r. jedynie o 1,2% do 12,62 mln ton (w ekwiwalencie tuszy).
Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych będzie czynnikiem wzmacniającym ceny.
Źródło: FAMMU/FAPA