Produkcja mięsa drobiu w Rosji systematycznie rośnie, pomimo osłabienia dynamiki wzrostu w ostatnich latach.
Według oficjalnych rosyjskich statystyk, w 2013 r. rosyjska produkcja drobiu w wadze żywej wyniosła 5,1 mln ton, co stanowiło 42% całkowitej produkcji mięsa w kraju.
Głównym wyprodukowanym gatunkiem było mięso kurcząt brojlerów. Produkcja mięsa indyczego w latach 2005-2013 zwiększyła się dziesięciokrotnie do 90 tys. ton, a prognozy do 2015 r. wskazują na wzrost poziomu wytwarzania do 132 tys. ton.
Region tulski jest jednym z regionów o najwyższym wolumenie produkcji mięsa z indyków – w 2013 r. wytworzono tam 17,9 tys. ton, a na 2014 r. przewidywany jest wzrost do 21,8 tys. ton.
Rosyjskie ministerstwo rolnictwa planuje do 2020 r. zwiększyć poziom wytwarzania mięsa drobiu do 6 mln ton.
Spożycie drobiu na jednego mieszkańca wzrośnie prawdopodobnie o 10-15% do 31,7 kg z obecnego poziomu 29,3 kg.
Udział importu w krajowej podaży mięsa drobiu wynosi obecnie jedynie 10%.
W ostatnich latach rosyjskie władze zainwestowały w rozwój krajowej produkcji drobiu ponad 300 mld rubli (9 mld USD), głównie na modernizację zakładów i gospodarstw hodowlanych.
Źródło: FAMMU/FAPA