Według danych Komisji Europejskiej, w marcu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 121,9 EUR/100 kg i wobec lutego wzrosła o 1,1%.
W skali roku notowania były o 8% niższe. Jaja podrożały w marcu w 17 państwach członkowskich, w największym stopniu we Francji (+9%). W Polsce ceny wzrosły o 7,3% do 133,4 EUR/100 kg i przewyższały średnią unijną o 9%. W skali roku polskie jaja potaniały o 1%.
Spadek cen jaj w marcu zaobserwowano w 8 państwach UE, największy miał miejsce w Rumunii (- 9%). Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji (205 EUR/100 kg), a najmniej w Hiszpanii (88 EUR/100 kg). Ceny jaj w UE zaczęły obniżać się pod koniec ubiegłego roku wraz ze wzrostem produkcji oraz spadkiem cen zbóż i pasz.
Na marcowy wzrost cen wpływ miał wzmożony popyt w okresie przedświątecznym. Na początku kwietnia br. jaja na rynku unijnym zaczęły ponownie tanieć.
Źródło: FAMMU/FAPA