Producenci jaj ekologicznych oznakowanych cyfrą „O” mogą nadal korzystać ze specjalnych warunków chowu w zakresie możliwości stosowania w żywieniu kur niosek – maksymalnie 5% nieekologicznych pasz białkowych oraz wprowadzania do gospodarstwa kurek nieśnych, które pochodną z odchowalni nieekologicznej i nie mają więcej niż 18 tygodni.
Komisja Europejska przedłużyła derogację w odniesieniu do wyjątkowych warunków skarmianej paszy i pochodzenia kurek nieśnych do końca 2018 roku.
Instytucje unijne wyraziły zgodę na dalsze stosowanie „ułatwień” w chowie ekologicznym kur opierając się na argumentacji, że produkcja młodych kur ekologicznych na rynku Unii jest niewystarczająca pod względem ilości i jakości, aby zaspokoić potrzeby producentów. Zdaniem KE podobny problem występuje z dostępnością ekologicznych roślin białkowych na rynku unijnym, gdzie popyt wciąż przewyższa podaż.
Przepisy będą obowiązywać od dnia 1 stycznia 2018 r. na podstawie opublikowanego w dniu 9 grudnia 2017 r. Rozporządzenia Wykonawczego Komisji Europejskiej (UE) 2017/2273 z dnia 8 grudnia 2017 r. zmieniającego obowiązujące przepisy w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.
Źródło: KIPDiP