zm skiba

kps

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Mięso

Niemcy: Spowolnił spadek spożycia mięsa

Długoterminowy trend w kierunku niższego spożycia mięsa w Niemczech będzie kontynuowany w roku 2023. Spożycie mięsa spadło jednak mniej gwałtownie niż w latach poprzednich. Według wstępnych informacji Federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL) spożycie mięsa na mieszkańca spadło w 2023 roku o 430 gramów, do 51,6 kilograma.

Czytaj więcej...

Rolnicze rewolucje: Perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku

Prognozy Komisji Europejskiej wskazują, że w najbliższych latach większość producentów mięsa czerwonego zanotuje spadki produkcji. Szacuje się, że statystyczny Europejczyk do 2032 r. rocznie zje średnio 1,3 kg mniej wieprzowiny oraz 0,8 kg mniej wołowiny i cielęciny. Prognozowany jest natomiast wzrost spożycia drobiu - o 0,7 kg.

Czytaj więcej...

Branża mięsna w przyszłym roku skupi się na jakości i bezpieczeństwie

Koniec roku to okres, który sprzyja podsumowaniom i planom na przyszłość. W przypadku branży mięsnej ostatni rok można podsumować w nieco przewrotny sposób. Z jednej strony dane statystyczne potwierdzają to, że globalnie jemy coraz więcej mięsa. Z drugiej strony poszczególne kraje, a przoduje tu Unia Europejska, wprowadza lub planuje wprowadzić coraz więcej przepisów, których celem jest sprawienie, by produkcja mięsa stawała się coraz bardziej przyjazna środowisku.

Czytaj więcej...

Rzeźnicy i wędliniarze opracowali dekalog dla rządzących

- W Stowarzyszeniu Rzeźników i Wędliniarzy RP z ogromnym zaangażowaniem podchodzimy do kształtowania przyszłości naszej branży. Nasz "Dekalog dla Rządzących" to nie tylko apel do decydentów, ale również wyraźny zarys kluczowych aspektów, które powinny znaleźć odzwierciedlenie w przyszłych politykach, aby zapewnić zrównoważony rozwój i stabilność polskiego przemysłu mięsnego – czytamy w komunikacie Stowarzyszenia.

Czytaj więcej...

Żeby kiełbasa pozostała kiełbasą. Będą przepisy chroniące tradycyjne nazwy wyrobów mięsnych

- Wprowadzamy systemowe rozwiązania chroniące tradycyjne nazwy wyrobów mięsnych. Z mojej inicjatywy przygotowany został projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Celem nowelizacji rozporządzenia jest wprowadzenie zasad stosowania określeń́ "szynka" „wędlina”, „wędzonka” i „kiełbasa” – informuje wiceminister rolnictwa, Janusz Kowalski.

Czytaj więcej...

Najwięcej mięsa marnotrawią Amerykanie

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Lejdy (Holandia)wynika, że ​​w Stanach Zjednoczonych w przeliczeniu na mieszkańca, wyrzuca się najwięcej mięsa. Co 6 kilogram mięsa na świecie nie jest spożywany z powodu marnotrawstwa.

Czytaj więcej...

Włosi zakazali stosowania mięsa hodowlanego. Nie chcą też wegańskiego salami

Włochy zakazują produkcji, wprowadzania do obrotu i stosowania mięsa hodowlanego. Włoska Izba Reprezentantów przyjęła w czwartek odpowiednią ustawę. Zakazane są także wprowadzające w błąd określenia, takie jak wegańskie salami czy stek roślinny jako produkty zastępcze. We Włoszech sznycel czy salami można zrobić wyłącznie z prawdziwego mięsa, inaczej nie można ich tak nazwać.

Czytaj więcej...

Fałszywi obrońcy mięsa? Po wyborach białko z robaków już nikomu nie przeszkadza

W ubiegłym tygodniu Parlament Europejski przyjął rezolucję dotyczącą europejskiej strategii w zakresie białka. Większość europosłów Prawa i Sprawiedliwości głosowała „za”, choć jeszcze niedawno, w okresie przedwyborczym, występowali w obronie „polskiego schabowego”, który miał być zagrożony przez białko z robaków. Gdy kurz po kampanii wyborczej opadł, robaki w naszej diecie nie wydają się już tak straszne dla naszych reprezentantów w Brukseli.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu