kps

kps

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Mięso

Blady strach padł na zakłady mięsne. Drogie pasze i deficyt żywca

Ze względu na gwałtownie rosnące koszty w branży mięsnej i wędliniarskiej, niemiecka firma Tönnies Foodservice została zmuszona do wysłania „listu alarmowego” do swoich klientów. Dyrektorzy zarządzający Peter Strunz i Jörg Engel wyjaśniają w nim, że „granice tego, co ekonomicznie uzasadnione, zostały w końcu przekroczone” i że konieczna jest kolejna masowa podwyżka cen mięsa.  

Czytaj więcej...

Chiny importują coraz mniej wieprzowiny

Według prognozy Departamentu Rolnictwa USA (USDA) Chiny będą potrzebowały w tym roku znacznie mniej wieprzowiny z importu niż w 2021 roku. Analitycy rolni jako przyczynę podają rosnącą produkcję krajową w Państwie Środka. Według szacunków, chiński import wieprzowiny spadnie o 1 mln ton. 

Czytaj więcej...

Francuskie restauracje muszą oznaczać kraj pochodzenia mięsa

W przyszłości goście we francuskich restauracjach i innych punktach gastronomicznych będą mieli prawo wiedzieć, skąd pochodzi mięso na ich talerzu. Od 1 marca 2022 r. restauracje muszą oznaczać wszystkie rodzaje mięsa krajem pochodzenia. Odpowiednie rozporządzenie zostało od tego czasu opublikowane w Dzienniku Urzędowym. Do tej pory pochodzenie musiało być określane tylko w przypadku wołowiny. W przyszłości będzie to miało również wpływ na mięso drobiowe, wieprzowe, baranie i kozie.

Czytaj więcej...

Nie będzie skupu wieprzowiny na rezerwy strategiczne w strefie III ASF. Rażąco wysokie stawki za przechowywanie

W styczniu 2022 roku Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych poinformowała Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, iż przeprowadziła postępowanie przetargowe na wybór przedsiębiorców, którzy dokonają sprzedaży mięsa wieprzowego w elementach wyprodukowanego ze świń utrzymywanych w gospodarstwach rolnych położonych na obszarze Polski objętych ograniczeniami III i świadczyć będą usługę jego przechowywania wraz z wymianą. W wyniku przeprowadzonego postępowania pozyskano oferty od pięciu przedsiębiorców. Ich zainteresowanie przedmiotem postępowania było relatywnie małe.

Czytaj więcej...

Salmonella w wołowinie z Lidla

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania z sieci sklepów Lidl jednej partii produktu „Mięso mielone wołowe, 400 g” ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.

Czytaj więcej...

Rosja: Blisko 60% produkcji wieprzowiny w rękach 10 firm

Duzi producenci wieprzowiny w Rosji byli w stanie dalej zwiększać produkcję i swoje udziały w rynku w 2021 roku. W ubiegłym roku 10 największych firm w Rosji wyprodukowało łącznie 2,92 mln ton wieprzowiny, co stanowiło 59,1% całkowitej produkcji. Podobnie jak w poprzednich latach, największym producentem wieprzowiny pozostał Miratog.

Czytaj więcej...

Austria: Tania wieprzowina z Niemiec zalewa rynek

- Tucznik z Niemiec jest obecnie o 50 euro tańszy od świni wyhodowanej w Austrii. W rezultacie rynek zalewany jest tanim, importowanym mięsem, a nasze hodowle świń od miesięcy nie są w stanie pokryć swoich kosztów – alarmuje austriacka minister rolnictwa Elisabeth Köstinger.

Czytaj więcej...

Naukowcy wyliczyli, że podatek od mięsa powinien wynosić nawet do 60%

Naukowcy obliczyli, jak wysoki musiałby być podatek od mięsa, aby wchłonąć globalne koszty środowiskowe spożywania wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i drobiu. W zależności od gatunku zwierząt, mięso musiałoby podlegać podatkowi w wysokości od 20% do 60% aktualnego poziomu cen w krajach uprzemysłowionych, aby w pełni uwzględnić związane z konsumpcją, globalne szkody dla środowiska, które można mierzyć finansowo.

Czytaj więcej...

Niemcy: Coraz głośniej o podwyżce VAT-u na mięso z 7% do 19%

Menedżer w grupie Tönnies (największy producent mięsa w Niemczech) domaga się podniesienia podatku VAT z 7 do 19 procent na żywność pochodzenia zwierzęcego. Przedstawiciel mięsnego potentata opowiedział się za podwyżką VAT. Dotychczas obniżona stawka 7 proc. dotyczyła mięsa  i mleka oraz innej żywności, podczas gdy normalna stawka VAT wynosi 19 proc.

Czytaj więcej...

Po interwencji UOKiK, Biedronka i Dino kupują wieprzowinę ze stref ASF

- Sieci handlowe i duże zakłady mięsne nie odmawiają bez uzasadnionego powodu przyjmowania bezpiecznego dla ludzi mięsa ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach, gdzie występują przypadki ASF. Dwie sieci – Biedronka i Dino – zmieniły swoje praktyki po naszej interwencji – informuje prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Czytaj więcej...

J.K Ardanowski: Ludzi o mniejszych dochodach nie będzie stać na mięso

Niestety, ale w każdym kraju Unii Europejskiej znajdują się wpływowe grupy, które domagają się wprowadzenia podatku od mięsa. Obawiam się, że wkrótce będziemy zmuszenia po raz kolejny stoczyć bój o przyszłość polskiego rolnictwa. Nie wierzę w to, że europejska lewica pozwoli nam funkcjonować na innych zasadach – uważa Jan Krzysztof Ardanowski.

Czytaj więcej...

Lockdown oznacza puste półki w sklepach. W Australii brakuje mięsa

W Australii ogłoszono niedobór mięsa w handlu detalicznym, ponieważ kraj ten stoi w obliczu kolejnej fali COVID, pomimo wysokiego odsetka zaszczepionej populacji i niezwykle restrykcyjnego systemu obostrzeń. Według Meat and Livestock Australia (MLA) środki izolacji COVID-19 spowodowały dotkliwe krótkoterminowe niedobory kadrowe w całym łańcuchu dostaw, w tym w zakładach przetwórstwa mięsnego. 

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu