kps

kps

CenyRolnicze
10 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9866 EUR EUR - 4.2979 GBP GBP - 4.9961 DKK DKK - 0.5761
Archiwum


10.05.2024 13:19 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,70 zł/kg, średnia: 8,18 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

10.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (-1,63%), kukurydza CZE24: 207,75 (+2,47%), rzepak SIE24: 482,00 (+1,31%)

07.05.2024 SPRZEDAM 40 JAŁÓWEK, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 790 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

07.05.2024 SPRZEDAM 11 KRÓW, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 35 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, mazowieckie, garwoliński, 08-480, tel.: 509 221 042

Sprzedam polskiego warchlaka-500/1000szt, waga 30kg, zaszczepione, transport, kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

06.05.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mięsny, 850 kg, łódzkie, piotrkowski, 97-320, tel.: 503 504 600

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

W ciągu kilku lat produkcja wieprzowiny w Niemczech spadła o 11%

Redakcja
mięso, wieprzowina, produkcja mięso, Niemcy

Niemieckie rzeźnie wyprodukowały w zeszłym roku około 7,6 miliona ton mięsa – o 2,4 proc. mniej niż rok wcześniej. Jak donosi Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), krajowa produkcja mięsa spada regularnie od 2017 roku.

 

Produkcja wieprzowiny, najważniejszego mięsa w diecie Niemców, spadła o 2,9 proc. do prawie 4,97 mln ton w porównaniu z rokiem poprzednim. Duże rzeźnie ograniczyły przetwarzanie importowanego żywca o około połowę do zaledwie 1,17 miliona świń. Z drugiej strony ubój zwierząt z Niemiec pozostał prawie stały. Destatis pokazuje niewielki spadek - 0,8 proc. Niemniej od 2016 roku produkcja wieprzowiny w Niemczech skurczyła się o 616 011 t, czyli o 11 procent.

 

Spada również produkcja wołowiny i drobiu

 

Za Odrą spada również produkcja wołowiny. Jak informuje Destatis, produkcja w 2021 r. spadła o 1,8 proc. do 1,1 mln t, pomimo historycznie wysokich obecnie cen bydła. W porównaniu z 2016 r. odpowiada to spadkowi produkcji o 7,1 proc. Mniej byków zostało ubitych w szczególności w zeszłym roku. Jednak w przeciwieństwie do sektora trzody chlewnej, ubojnie zwiększyły przerób zwierząt importowanych i ograniczyły ubój byków krajowych. Łączna wielkość uboju spadła o 4,9 procent do 479 507 ton bydła. 

 

Ilość mięsa drobiowego wyprodukowanego w Niemczech w 2021 r. zmniejszyła się o 1,6 proc. w porównaniu do 2020 r. do prawie 1,6 mln ton. Głównym powodem spadku jest 7,4 procentowy spadek produkcji mięsa indyczego do 0,4 mln ton. Natomiast produkcja mięsa kurcząt brojlerów wzrosła o 1,4 proc. do 1,1 mln ton. W 2016 roku wyprodukowano w Niemczech 1,5 mln ton mięsa drobiowego - o 4 proc. mniej niż w 2021 roku.

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu