Lider przetwórstwa mięsa w Brazylii - firma BRF przeznaczy 2,5 mln dolarów na finansowanie projektu izraelskiego start-upu Aleph Farms. Ma to na celu poszerzenie oferty produktowej i zwiększenie zasięgu na nowych rynkach.
Amerykańska agencja Bloomberg donosi, że firma Nestle, międzynarodowy gigant w obszarze produkcji żywności, podejmuje działania we współpracy z izraelskim startupem Future Meat, który opracowuje mięso z hodowli komórkowej. Nestle będzie najprawdopodobniej pracować nad produktami łączącymi roślinne mięsa z własnej oferty oraz tzw. czyste mięso, wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych.
Izraelski startup Future Meat Technologies zbuduje komercyjny zakład produkcyjny mięsa z laboratorium w Stanach Zjednoczonych. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi).
- Czasami można odnieść wrażenie, że działania organizacji pozarządowych zmierzają do zakazu produkcji mięsa lub doprowadzeniu do sytuacji kiedy stanie się ono dobrem luksusowym. Stracą na tym na pewno rolnicy i konsumenci. Zyskają ci, którzy będą produkować tanie wegańskie i wegetariańskie zamienniki udające produkty mięsne –mówi Jerzy Wierzbicki z Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
W mieście Rehovot w Izraelu otwarto pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa hodolwanego, należący do startupu Future Meat Technologies. Jednostka produkuje codziennie 5000 burgerów i od przyszłego roku jest gotowa wysyłać swoje produkty do amerykańskich detalistów.
Mięso to niezbędny składnik diety człowieka. Cechuje je wyjątkowy skład chemiczny, wartość odżywcza i fakt że jest źródłem pełnowartościowego białka o korzystnych proporcjach aminokwasów. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran, wspomaga procesy myślowe w mózgu. Odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Nie ma możliwości zastąpienia białka innym składnikiem (Blicharski i in., 2015; Blicharski i in., 2016).
Badania niemieckiego prof. Klausa Trögera z Instytutu Bezpieczeństwa i Jakości Mięsa w Kulmbach dowodzą wysokiej skuteczności ogłuszania świń helem. Obecnie proces ten odbywa się za udziałem dwutlenku węgla. Największy producent mięsa za Odrą, firma Tönnies, wzywa rzeźnie do zmiany systemu ogłuszania. Branża jest niechętna, ponieważ stosowanie helu będzie wymagało nakładów inwestycyjnych i zwiększy koszty produkcji mięsa.
Aktywiści śledczy Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva! zarejestrowali w zakładzie ubojowym w Pabianicach wielokrotnie powtarzające się sytuacje m. in. takie jak: nadużywanie poganiaczy elektrycznych, dźganie i uderzanie długim metalowym prętem, rażenie świń po głowach, w okolicach oczu i innych niedozwolonych miejscach ciała, rażenie raz za razem, bez odpowiednich odstępów oraz kopanie zwierząt.
Pomimo afrykańskiego pomoru świń i restrykcji związanych z handlem wieprzowiną z krajami azjatyckimi, w pierwszym kwartale br. Niemcy wyeksportowali tylko o 2,2% (r/r) mniej tego mięsa. Nasi zachodni sąsiedzi skutecznie „upychali” swoją wieprzowinę na rynku unijnym. Jednym z większych odbiorców w tym czasie była Polska.
Komisja Europejska prowadzi publiczne konsultacje na temat unijnej polityki promocyjnej produktów rolnych. Przegląd polityki promocyjnej jest podejmowany pod kątem jej wkładu w „zrównoważoną produkcję rolną i konsumpcję, zgodnie z przejściem na dietę bardziej roślinną”. Na celowniku oczywiście znalazło się mięso.
Amerykańscy analitycy branży mięsnej informują, że w USA ceny mięsa wzrosły do rekordowych poziomów. Produkty mięsne wszystkich gatunków cieszą się wysokim popytem, a ceny hurtowe poszczególnych towarów przekraczają wartości wywołane pandemią w ubiegłym roku. Przy czym ich podaż nie jest zaburzona (w porównaniu do sytuacji jaka miała miejsce w okresie pandemii w 2020 roku).
Brytyjski recenzent, Jamie Blackett, odkrywa w książce Charliego Speddinga pt. „Przestań karmić nas kłamstwami”, że im więcej mięsa w naszym jadłospisie, tym lepiej dla nas. - Po lawinie książek o stylu życia, które ostatnio wydała na świat branża wydawnicza, pełnej fałszywej ekologii i wegańskich wyborów żywieniowych, pojawia się solidna dawka zdrowego rozsądku – pisze w recenzji Blackett.
Największy na świecie przetwórca mięsa, JBS, padł ofiarą ataku hakerów. W wielu zakładach tej firmy linie uboju zostały sparaliżowane. Skutków tego aktu nie można jeszcze przewidzieć. Na razie nie ma dowodów na to, że atak może być powiązany z ruchami prozwierzęcymi.
Zwiększona dbałość o zdrowie wpływa na trendy, które kształtują obecny rynek spożywczy. Wiele produktów uważanych jest za niekorzystne dla zdrowia. Należy do nich między innymi sól. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) stworzyły raport dotyczący wpływu diety i żywienia na rozwój chorób cywilizacyjnych, obie organizację apelują o uwzględnienie tych aspektów w spożywanych produktach.
Według Federalnej Służby Celnej w okresie styczeń-marzec 2021 r. Rosja wysłała na rynki zagraniczne 120 tys. ton mięsa, o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowiła wieprzowina, 37% drób, a 16% wołowina.
Pomimo pandemii zarobki Danish Crown pozostają na wysokim poziomie. Grupa odnotowała wzrost zysków o 40% w trzech zakładach przetwórczych zlokalizowanych w Polsce, Szwecji i Danii.
Argentyna ogłosiła 30-dniowe wstrzymanie eksportu mięsa w związku z rosnącymi cenami, które wystraszyły rząd zmagający się z gwałtowną inflacją. Tłem dla tej decyzji są również zaplanowane za kilka miesięcy wybory.
Uniwersytet Sejong w Seulu w Korei Południowej po raz pierwszy zaprezentował prototyp mięsa hodowlanego. To alternatywne białko, które jest sztucznie produkowane przez hodowlę komórek mięśniowych in vitro bez konieczności uboju zwierząt. Prototyp mięsa opartego na komórkach został wdrożony poprzez hodowlę komórek macierzystych mięśni wyekstrahowanych z mięśni szkieletowych świń, aby upodobnić wytworzony produkt do naturalnego oryginału.
Jak informuje Brazylijskie Stowarzyszenie Białek Zwierzęcych (ABPA), w kwietniu eksport tamtejszej wieprzowiny wzrósł o 35,1% w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku, osiągając łączną wielkość 98 300 ton o wartości 232,3 miliona dolarów (+ 40,6%). Na wzrost eksportu wpłynął zwiększony popyt ze strony krajów Azji, Afryki i Ameryki Południowej.
W Holandii szybkie wprowadzenie opłaty od mięsa i produktów pokrewnych może napotkać poważne przeszkody. Tak przynajmniej wynika z ostatnich badań przeprowadzonych przez firmę konsultingową EY w Amsterdamie na zlecenie ministerstwa rolnictwa w Hadze.