kps

skiba

CenyRolnicze
10 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9866 EUR EUR - 4.2979 GBP GBP - 4.9961 DKK DKK - 0.5761
Archiwum


10.05.2024 13:19 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,70 zł/kg, średnia: 8,18 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

10.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (-1,63%), kukurydza CZE24: 207,75 (+2,47%), rzepak SIE24: 482,00 (+1,31%)

07.05.2024 SPRZEDAM 40 JAŁÓWEK, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 790 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

07.05.2024 SPRZEDAM 11 KRÓW, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 35 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, mazowieckie, garwoliński, 08-480, tel.: 509 221 042

Sprzedam polskiego warchlaka-500/1000szt, waga 30kg, zaszczepione, transport, kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

06.05.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mięsny, 850 kg, łódzkie, piotrkowski, 97-320, tel.: 503 504 600

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mięso

5 największych firm spożywczych na świecie inwestuje w mięso roślinne i hodowane komórkowo

Amerykańska agencja Bloomberg donosi, że firma Nestle, międzynarodowy gigant w obszarze produkcji żywności, podejmuje działania we współpracy z izraelskim startupem Future Meat, który opracowuje mięso z hodowli komórkowej. Nestle będzie najprawdopodobniej pracować nad produktami łączącymi roślinne mięsa z własnej oferty oraz tzw. czyste mięso, wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych.

Czytaj więcej...

Mięso z laboratorium coraz bardziej popularne

Izraelski startup Future Meat Technologies zbuduje komercyjny zakład produkcyjny mięsa z laboratorium w Stanach Zjednoczonych. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi).

Czytaj więcej...

Zakaz promocji mięsa ma zrobić miejsce dla tanich produktów wegańskich

- Czasami można odnieść wrażenie, że działania organizacji pozarządowych zmierzają do zakazu produkcji mięsa lub doprowadzeniu do sytuacji kiedy stanie się ono dobrem luksusowym. Stracą na tym na pewno rolnicy i konsumenci. Zyskają ci, którzy będą produkować tanie wegańskie i wegetariańskie zamienniki udające produkty mięsne –mówi Jerzy Wierzbicki z Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych. 

Czytaj więcej...

Produkcja mięsa z próbówki nabiera rozpędu

W mieście Rehovot w Izraelu otwarto pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa hodolwanego, należący do startupu Future Meat Technologies. Jednostka produkuje codziennie 5000 burgerów i od przyszłego roku jest gotowa wysyłać swoje produkty do amerykańskich detalistów.

Czytaj więcej...

Czy mięso zostanie wyparte z naszej diety przez jego substytuty?

Mięso to niezbędny składnik diety człowieka. Cechuje je wyjątkowy skład chemiczny, wartość odżywcza i fakt że jest źródłem pełnowartościowego białka o korzystnych proporcjach aminokwasów. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran, wspomaga procesy myślowe w mózgu. Odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Nie ma możliwości zastąpienia białka innym składnikiem (Blicharski i in., 2015; Blicharski i in., 2016).

Czytaj więcej...

Niemcy będą znieczulać świnie helem? Koszt produkcji wieprzowiny wzrośnie

Badania niemieckiego prof. Klausa Trögera z Instytutu Bezpieczeństwa i Jakości Mięsa w Kulmbach dowodzą wysokiej skuteczności ogłuszania świń helem. Obecnie proces ten odbywa się za udziałem dwutlenku węgla. Największy producent mięsa za Odrą, firma Tönnies, wzywa rzeźnie do zmiany systemu ogłuszania. Branża jest niechętna, ponieważ stosowanie helu będzie wymagało nakładów inwestycyjnych i zwiększy koszty produkcji mięsa.

Czytaj więcej...

Fundacja Viva w zakładzie ubojowym w Pabianicach. Wleczenie leżącej świni łańcuchem za nogę

Aktywiści śledczy Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva! zarejestrowali w zakładzie ubojowym w Pabianicach wielokrotnie powtarzające się sytuacje m. in. takie jak: nadużywanie poganiaczy elektrycznych, dźganie i uderzanie długim metalowym prętem, rażenie świń po głowach, w okolicach oczu i innych niedozwolonych miejscach ciała, rażenie raz za razem, bez odpowiednich odstępów oraz kopanie zwierząt.

Czytaj więcej...

Wzrost eksportu niemieckiej wieprzowiny do Polski o 67%

Pomimo afrykańskiego pomoru świń i restrykcji związanych z handlem wieprzowiną z krajami azjatyckimi, w pierwszym kwartale br. Niemcy wyeksportowali tylko o 2,2% (r/r) mniej tego mięsa. Nasi zachodni sąsiedzi skutecznie „upychali” swoją wieprzowinę na rynku unijnym. Jednym z większych odbiorców w tym czasie była Polska.

Czytaj więcej...

W Brukseli trwa ofensywa antymięsna i antyhodowlana

Komisja Europejska prowadzi publiczne konsultacje na temat unijnej polityki promocyjnej produktów rolnych. Przegląd polityki promocyjnej jest podejmowany pod kątem jej wkładu w „zrównoważoną produkcję rolną i konsumpcję, zgodnie z przejściem na dietę bardziej roślinną”. Na celowniku oczywiście znalazło się mięso.

Czytaj więcej...

Rekordowe ceny mięsa w USA

Amerykańscy analitycy branży mięsnej informują, że w USA ceny mięsa wzrosły do rekordowych poziomów. Produkty mięsne wszystkich gatunków cieszą się wysokim popytem, a ceny hurtowe poszczególnych towarów przekraczają wartości wywołane pandemią w ubiegłym roku. Przy czym ich podaż nie jest zaburzona (w porównaniu do sytuacji jaka miała miejsce w okresie pandemii w 2020 roku).

Czytaj więcej...

Szkodliwość mięsa i tłuszczu to ideologiczny mit antymięsnego lobby. Jesteśmy wszystkożercami, którzy ewoluowali, jedząc białka zwierzęce

Brytyjski recenzent, Jamie Blackett, odkrywa w książce Charliego Speddinga pt. „Przestań karmić nas kłamstwami”, że ​​im więcej mięsa w naszym jadłospisie, tym lepiej dla nas. - Po lawinie książek o stylu życia, które ostatnio wydała na świat branża wydawnicza, pełnej fałszywej ekologii i wegańskich wyborów żywieniowych, pojawia się solidna dawka zdrowego rozsądku – pisze w recenzji Blackett.

Czytaj więcej...

Rola soli w przetworach mięsnych

Zwiększona dbałość o zdrowie wpływa na trendy, które kształtują obecny rynek spożywczy. Wiele produktów uważanych jest za niekorzystne dla zdrowia. Należy do nich między innymi sól. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) stworzyły raport dotyczący wpływu diety i żywienia na rozwój chorób cywilizacyjnych, obie organizację apelują o uwzględnienie tych aspektów w spożywanych produktach.

Czytaj więcej...

Koreańczycy wyprodukowali wieprzowinę z próbówki

Uniwersytet Sejong w Seulu w Korei Południowej po raz pierwszy zaprezentował prototyp mięsa hodowlanego. To alternatywne białko, które jest sztucznie produkowane przez hodowlę komórek mięśniowych in vitro bez konieczności uboju zwierząt. Prototyp mięsa opartego na komórkach został wdrożony poprzez hodowlę komórek macierzystych mięśni wyekstrahowanych z mięśni szkieletowych świń, aby upodobnić wytworzony produkt do naturalnego oryginału.

Czytaj więcej...

Brazylia ciągle zwiększa eksport wieprzowiny. Chiny zdecydowanie największym klientem

Jak informuje Brazylijskie Stowarzyszenie Białek Zwierzęcych (ABPA), w kwietniu eksport tamtejszej wieprzowiny wzrósł o 35,1% w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku, osiągając łączną wielkość 98 300 ton o wartości 232,3 miliona dolarów (+ 40,6%).  Na wzrost eksportu wpłynął zwiększony popyt ze strony krajów Azji, Afryki i Ameryki Południowej.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu