kps

skiba

CenyRolnicze
10 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9866 EUR EUR - 4.2979 GBP GBP - 4.9961 DKK DKK - 0.5761
Archiwum


10.05.2024 13:19 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,70 zł/kg, średnia: 8,18 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

10.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (-1,63%), kukurydza CZE24: 207,75 (+2,47%), rzepak SIE24: 482,00 (+1,31%)

07.05.2024 SPRZEDAM 40 JAŁÓWEK, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 790 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

07.05.2024 SPRZEDAM 11 KRÓW, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 35 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, mazowieckie, garwoliński, 08-480, tel.: 509 221 042

Sprzedam polskiego warchlaka-500/1000szt, waga 30kg, zaszczepione, transport, kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

06.05.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mięsny, 850 kg, łódzkie, piotrkowski, 97-320, tel.: 503 504 600

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Naukowcy wyliczyli, że podatek od mięsa powinien wynosić nawet do 60%

Redakcja
podatek od mięsa, dobrostan zwierząt

Naukowcy obliczyli, jak wysoki musiałby być podatek od mięsa, aby wchłonąć globalne koszty środowiskowe spożywania wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i drobiu. W zależności od gatunku zwierząt, mięso musiałoby podlegać podatkowi w wysokości od 20% do 60% aktualnego poziomu cen w krajach uprzemysłowionych, aby w pełni uwzględnić związane z konsumpcją, globalne szkody dla środowiska, które można mierzyć finansowo.

 

Powyższy wniosek pochodzi z niedawnego badania przeprowadzonego przez naukowców z uniwersytetów w kilku państwach członkowskich UE pod przewodnictwem uczelni w holenderskim Utrechcie.

 

Wg naukowców globalne środowiskowe koszty konsumpcji wynoszą w przypadku:

- wołowiny od 5,16 €/kg do 8,26 €/kg,

- jagnięciny i baraniny do 3,33 €/kg,

-wieprzowiny do 1,74 €/kg i

- mięsa drobiowego do 1,35 €/kg.

 

Naukowcy chcą badać jeszcze więcej

 

Jak zauważa grupa badaczy, podatki konsumpcyjne należy jednak zweryfikować. Szacunki te są nadal dość „konserwatywne”, ponieważ nie uwzględniają społecznych kosztów utraty różnorodności biologicznej i szkód zdrowotnych spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza przez zwierzęta gospodarskie. Zdaniem ekonomistów, gdyby szkody zdrowotne spowodowane konsumpcją mięsa zostały zinternalizowane, podatek od świeżej wołowiny musiałby zostać potrojony.

 

Zdaniem naukowców stopień spożycia mięsa jest ważnym czynnikiem w zakresie globalnych problemów środowiskowych. Podatki akcyzowe na mięso mogą pomóc w złagodzeniu skutków jego produkcji. Może być również wykorzystywany do promowania zdrowia publicznego, ponieważ ich zdaniem spożywanie zbyt dużej ilości mięsa zwiększa ryzyko wielu chorób.

 

W opinii tychże naukowców, w tym kontekście bardzo ważne jest jak najdokładniejsze informowanie polityków i społeczeństwa o „prawdziwych kosztach” konsumpcji mięsa. Naukowcy twierdzą, że wciąż jest tu duże zapotrzebowanie na badania.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu