kps

skiba

CenyRolnicze
10 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9866 EUR EUR - 4.2979 GBP GBP - 4.9961 DKK DKK - 0.5761
Archiwum


10.05.2024 13:19 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,70 zł/kg, średnia: 8,18 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

10.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (-1,63%), kukurydza CZE24: 207,75 (+2,47%), rzepak SIE24: 482,00 (+1,31%)

07.05.2024 SPRZEDAM 40 JAŁÓWEK, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 790 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

07.05.2024 SPRZEDAM 11 KRÓW, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 35 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, mazowieckie, garwoliński, 08-480, tel.: 509 221 042

Sprzedam polskiego warchlaka-500/1000szt, waga 30kg, zaszczepione, transport, kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

06.05.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mięsny, 850 kg, łódzkie, piotrkowski, 97-320, tel.: 503 504 600

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Francuski rząd walczy z tanim mięsem z importu

Redakcja
mięso, wieprzowina, importowane mięso

Francuski minister rolnictwa chce promować sprzedaż krajowego mięsa. Ponieważ restauracje i stołówki często korzystają z tanich towarów z importu, teraz podmioty te będą zobowiązane do informowania konsumentów o pochodzeniu mięsa.

 

Dzięki nowej regulacji rząd francuski chce od marca zwiększyć konsumpcję krajowych produktów mięsnych. We wszystkich restauracjach, stołówkach szkolnych i firmowych w kraju konieczne będzie określenie kraju pochodzenia oferowanego mięsa.

 

Francuscy hodowcy od dawna prowadzili kampanię na rzecz oznakowania. Chociaż obowiązek oznaczania pochodzenia wołowiny obowiązuje od 2002 r., obecnie dotyczy to również wieprzowiny, drobiu i jagnięciny. Opakowanie każdego rodzaju mięsa musi wskazywać kraj hodowli i kraj uboju. Należy również wskazać, czy mięso jest świeże czy mrożone. Minister rolnictwa Julien Denormandie powiedział, że jakości kurczaka francuskiego nie można porównywać z jakością kurczaka ukraińskiego czy brazylijskiego. - Mamy poczucie, że produkty regionalne stają się coraz bardziej popularne, zwłaszcza w stołówkach – stwierdził Denormandie.

 

Według ministerstwa połowa mięsa spożywanego w stołówkach szkolnych pochodzi z importu. W przypadku drobiu proporcja ta sięga nawet 60%. Produkty zagraniczne są zwykle tańsze od tych pochodzących z Francji. Jednak francuscy rzecznicy konsumentów wątpią, czy uda się ograniczyć stosowanie importowanych towarów.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu