kps

kps

CenyRolnicze
02 maja 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0474 EUR EUR - 4.3323 GBP GBP - 5.0670 DKK DKK - 0.5808
Archiwum


02.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 204,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 199,00 (-1,00%), rzepak SIE24: 466,50 (+1,80%)

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

29.04.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Śruta rzepakowa ma ogromny potencjał

Redakcja
rzepak, śruta rzepakowa

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie w III kwartale 2021 roku przerobiły łącznie 747 tys. ton rzepaku. Tym samym zanotowano jedynie nieznaczny, bo o 32 tys. ton, spadek przerobu nasion w stosunku do analogicznego okresu w 2020 roku, dzięki czemu tegoroczny wynik za okres styczeń – wrzesień nadal pozostaje wyższy (2 338 tys. ton vs. 2 303 tys. ton) niż ten zanotowany w ciągu pierwszych 9 miesięcy ubiegłego roku, przypomnijmy rekordowego pod tym względem. Dzięki stabilnemu przerobowi surowca Polska pozostaje wśród europejskich liderów w produkcji poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, która jest kluczowym lokalnym źródłem białka paszowego. Podaż śruty przez Członków PSPO tylko w III kwartale br. wyniosła 404 tys. ton, a od początku roku wyprodukowali oni jej już ok. 1,3 mln ton.

 

- Dzięki dobrym tegorocznym zbiorom rzepaku w kraju przemysł olejarski utrzymuje wysoką podaż produktów przerobu nasion zapewniając bezpieczeństwo ich dostaw. Śruta rzepakowa to najważniejsze pod względem ilościowym rodzime źródło białka paszowego i ważne jest, abyśmy potrafili wykorzystać odpowiednio jej potencjał. Dlatego PSPO aktywnie inicjuje działania ukierunkowane na promocję wśród rolników pasz rzepakowych, w szczególności w tych sektorach produkcji zwierzęcej, gdzie możliwości ich stosowania są największe. Na ostatniej konferencji branżowej poświęconej śrucie rzepakowej w żywieniu bydła mlecznego, jaką zorganizowaliśmy 21 października w Wysokiem Mazowieckiem*, padła teza, że dla krów jest ona wręcz lepsza niż śruta sojowa. Warto więc rozwijać ten kierunek, aby rolnicy mogli i chcieli świadomie korzystać z krajowego, szeroko dostępnego białka paszowego z rzepaku - powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

 

- Przy wysokim i jednocześnie bardzo stabilnym przerobie rzepaku w Polsce, który możemy potwierdzić już po raz kolejny na twardych danych Członków PSPO, niestety stabilny pozostaje także eksport śruty rzepakowej z kraju. Oczywiście poprawia nam to ujemny bilans handlowy oleistymi wynikający z dużego importu śruty sojowej, ale de facto nie jest zjawiskiem korzystnym w świetle deficytu białka paszowego w Polsce. Zużycie śruty rzepakowej w kraju rośnie niestety bardzo powoli, więc nadal widzimy ogromne pole do działania w tym obszarze inicjując nie tylko akcje informacyjne i edukacyjne, ale także badania naukowe, czemu służyć mogą środki z Funduszu Promocji Roślin Oleistych - podsumował Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu